sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Създават атлас на човешките клетки

Създават атлас на човешките клетки

Създават атлас на човешките клетки

Глобална инициатива за описването и включването на човешките клетки в огромен атлас стартира наскоро. Амбициозното начинание ще хвърли нов поглед върху разбирането за човешките болести.

Учените са убедени, че глобалната инициатива ще промени разбирането за развитието и болестите на човека. Съставянето на атласа ще отнеме над 10 години. В него ще бъдат описани всички типове и свойства на абсолютно всички от клетките в тъканите и органите. Резултатът ще е референтна карта на здравото човешко тяло.

И до днес учените нямат отговор на въпроса колко точно са клетките в тялото ни, колко на брой са различните типове и как варират от един орган на друг. Въпреки това са наясно, че те са фундаментални за разбирането на биологията на здравето и болестите.

Атласът на клетките ще сложи началото на нова ера в разбирането на клетките. В процеса на разработка ще бъдат открити много нови видове. Учените са убедени, че уникалната разработка ще преобърне представата ни за това как се променят клетките по време на развитие и болест, което, от своя страна, без съмнение ще даде тласък на биологията и медицината.

Ръководители на проекта са учени от британския институт Сангър и Уелкъм тръст, институтът Броуд и Масачузетският технологичен институт. Атласът ще е достъпен за глобалната научна общност и из основи ще промени изследванията върху развитието на човека и болести като астма, Алцхаймер и рак.

Създават атлас на човешките клетки

До съвсем скоро учените имаха възможност да изследват само групи от клетки. Днес благодарение на развитието на технологиите те разполагат с усъвършенствани методи за изследване на индивидуални клетки. След като можем да разберем как сме устроени, много по-лесно ще разберем как функционират телата ни и какво се обърква при болест.

Учените са убедени, че успешното описание на всички клетки в здраво човешко тяло ще повлияе върху почти всеки аспект на биологията и медицината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати