Растенията в градината си говорят помежду си

Растенията в градината имат техен език

Въпреки че са част от живота на Земята, доскоро приемахме растенията единствено за част от пейзажа и трапезата ни, разбира се. Неподвижни и безгласни, те бяха смятани по-скоро за красива и понякога вкусна даденост. Нови изследвания обаче показват, че растенията имат свой език, с който си комуникират на молекулярно ниво.

Откритието отваря нова врата към една изцяло нова област на науката. Учените смятат, че с разкодирането на растителния език могат да се научат как да се борят с паразитните плевели, които опустошават хранителните култури в някои от най-бедните части на света.

Откриването на тази нова форма на комуникация показва колко малко сме знаели за растенията. Тези така наречени разговори не се свеждат единствено до отделни сигнали и импулси, а дори до цели разгорещени спорове, ако мога да се изразя така, казва професор Том Уестууд. Той е ръководител на екипа, направил откритието, и е световно известен изследовател в областта на растителната патология, физиология и анатомия на плевелите.

След като учените от екипа ясно са доказали, че растенията си говорят помежду си, сега те се опитват да разберат какво точно си казват. Професор Уестууд и екипът му в момента изследват връзката между паразитно растение, известно като кукувича прежда, и доматите.

Градинските растения контактуват помежду си

С цел да извлича влага и хранителни вещества от растението гостоприемник (в случая доматите) кукувичата прежда използва специален коренен придатък, за да проникне в него. Според професор Уестууд по време на това паразитно взаимодействие се осъществява транспортиране на РНК между двата вида.

Рибонуклеиновата киселина (РНК) са големите биологични молекули, които кодират и декодират информация, предавана от ДНК. С трансфера на биологична маса РНК и в двете растения са активира и започва да изпраща съобщения на клетките, като им казва какви действия да предприемат срещу вмешателството.

Доскоро се смяташе, че РНК е прекалено крехка и краткотрайна и че прехвърляне между видове е невъзможно. Професор Уестууд и екипът му обаче установиха, че по време на паразитната връзка буквално милиони молекули РНК се прехвърлят между двете растения и голяма част от тях оцеляват. Именно самата размяна на генетичния материал и неговото активиране представлява диалогът между растенията, смятат учените.

Чрез този обмен паразитните растения могат да инструктират растението гостоприемник да понижи своите защитни сили, така че те да могат по-лесно да го атакуват. Професорът се надява да разработи метод, с който да научи полезните растения да казват не на плевелите.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати