Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Научните факти, по-невероятни от научна фантастика

Научните факти, по-невероятни от научна фантастика

4 от 4 Снимки

4. Телепатичната машина


През 2014 г. американски учени обявиха зашеметяващо доказателство за концепцията: използвайки неинвазивна мозъчна стимулация, специално преоктирани роботи и интернет, тестови обект изпратил просто мисловно съобщение (здравей) на друг тестови обект, без да има физическа връзка между двата. Единият бил в Индия, а другият – във Франция.

Първият обект, свързан към поддържаща интернет електроенцефалограма, мислил за дума, която била преведена в двоичен код от компютър и изпратена по електронен път до робот, който доставил съобщението на получателя. Той го получил като светлинни проблясъци, кореспондиращи с изпратеното съобщение.

Въпреки че това не е чиста телепатия, все пак е значителен пробив в резултат на 10 години проучвания и отваря много врати към области за по-нататъшно проучване. Резултатите дори бяха дублирани през 2015 г. от екип на Вашингтонския университет.

В сферата на научната фантастика практически всичко е възможно, родено от фантазиите на талантливи творци. Но има истории от света на науката, които са по-невероятни и от измислените от най-богатото въображение. Ето и някои от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати