- Всички забелязват промяната в звука на сирената, когато преминава линейка, полицейска кола или други специални транспортни средства. С приближаването звукът става по-висок, а при отдалечаване тоналността му се понижава.
Това, което се чува, е в резултат на промяната на честотата на звуковите вълни около определен обект. Явлението е по-известно като Ефект на Доплер, кръстено на австрийския математик, който в средата на 1800-ната година пръв е открил този принцип.
- Много хора не могат да си обяснят как толкова тежки машини като самолетите могат да са във въздуха. Отговор дава принципът на Бернули, открит през 1700-ната година от швейцарския физик и математик Даниел Бернули.
Този закон на физиката гласи, че налягането на течностите или газове се намалява с увеличаването на скоростта им. Формата на самолетното крило при разсичане на въздуха създава по-ниско налягане над крилото, отколкото под него.
- Фразата „противоположностите се привличат” е широко използвана при обсъждане на социални отношения, но корените ѝ са чисто научни и имат пряко отношение към концепцията за магнетизма.
Това е силата, която възниква, когато материалите се привличат или отблъскват един друг. Наблюденията и признаването на съществуването на тези сили е протичало векове, но откритието на магнетизма се свързва с името на доктора и учения Уилям Гилбърт през 1600-ната година.
- Нютон е казал, че това, което се издига, непременно ще падне. Гравитацията е силата, която привлича всички обекти към земята. В резултат те падат с една и съща скорост, независимо от тяхната маса.
Нютон е бил запознат и със свойствата на светлината и пръв открил, че слънчевата светлина всъщност се състои от цялата цветова гама и в резултат на съчетаването им се получава белият цвят.
- Цветовете могат да се видят при природното явление дъга, тъй като тогава се получава пречупване на светлината. Когато светлината преминава през прозрачен материал, в случая дъждовни капки, скоростта и се забавя и се получава познатото на всички огъване.
- Статичното електричество се нарича така, защото не преминава по кабели, а се натрупва по повърхностите на обектите, като при контакт с други обекти се предава лесно.
Ако не използваме някакво устройство за охлаждане на продуктите, те стават топли в следствие на принципа за усредняване на енергията, в резултат на движението на молекулите.
Ентропията измерва несъответствията вътре в системата, които не могат да се самоотстранят. В случая това става с хранителните продукти.
Несъответствията вътре в системата се увеличават при затоплянето им до стайната температура, като при това молекулярното движение в обкръжаващия въздух също се намалява в следствие на въздействието на топлината.
Коментари