Откачените морални ценности на първите заселници в Америка

1 от 5 Снимки
Откачените морални ценности на първите заселници в Америка
Снимка: Asbury Park Press

1. Коледа и Великден – строго забранени


За пуританите, заселили се в Америка, християнските празници, отбелязващи раждането, смъртта или възкресението на Исус, били забранени, а всеки, който ги чествал, бил белязан от общността като богохулник. Всеки набеден с този епитет бивал отлъчван от общността, а са известни и случаи с наказания, довели до осакатяване и дори смърт.

През 1704 година малката Юнис Уилямс, една от първите английски заселници в Америка, е отвлечена от индианци. След премеждия, достойни за роман или пълнометражен филм, баща ѝ успява да я намери и освободи, но момичето категорично отказва да се завърне в колонията.

Тя обяснила, че животът при индианците е много по-хубав.

Историята е показателна, че животът на първите заселници в Северна Америка бил много труден и Юнис не била единствената, която се е чувствала така. Основната вина за това обаче не била на недоимъка и тежките климатични условия, а на моралните ценности на първите заселници – пуританите.

Най-странните от тях събрахме за вас в нашата галерия.

Така например на неженените мъже им трябвало специално разрешение да влязат в градовете. Мъжете, които нямали съпруги, били смятани за опасност. За да влязат в някой град, те трябвало да получат разрешение от местния свещеник и от кмета.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати