Астероид и мега вулкан убили динозаврите

Астероид

Общоприет факт е, че динозаврите са изчезнали, след като преди 66 милиона години огромен астероид удря Земята. Катаклизмът причинява смъртта на големите гущери и на много други същества, обитавили света ни през този период.

Сега теорията обаче търпи промяна. Наскоро направена реконструкция на температурите на Антарктическия океан от времето на събитието показва, че масовият мор отпреди 66 милиона години е дошъл от комбинирания ефект на страховито вулканично изригване и импакта с космическата скала.

Експертите, които са направили реконструкцията, са установили два резки пика на затопляне на океанските температури, които съвпадат с данните за огромно вулканично изригване на територията на днешна Индия и намерения масивен кратер, направен от комета на полуостров Юкатан в Мексико.

Учените от екипа от университета в Мичиган и Университета на Флорида, чиято е новата теория, анализирали химическия състав на изкопаеми черупки с помощта на наскоро разработената техника, използвайки карбонатен изотоп. Той показал, че температурите на Антарктическия океан скочили с около 10 градуса по време на първия от двата катаклизма. Учените смятат, че това се дължи на големите количества въглеродни газове с висока температура, изхвърлени от Декан Капани - вулканична област в Индия, където се намирал най-големият мега вулкан в света.

Учените отбелязват, че този рязък скок на температурите в Световния океан почти веднага заличил голяма част от живота във водата. Това причинило ефекта на доминото и животинските видове започнали да изчезват на вълни.

Вулкан

Оцелели животните, живеещи в по-топлите части на планетата, като мигрирали във водите, където температурата била близка до тази, с която те били свикнали преди затоплянето. Все пак видовете, които успели да оцелеят, загинали след идването на огромния астероид в края на периода Креда.

Вдигналият се при сблъсака на астероида със земната повърхност облак прах буквално закрил Слънцето. Температурите рязко спаднали, което довело до нови масови измирания на животински видове. Според експерти почти 80 % от животинските видове загинали след двата катаклизма.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати