Климатична катастрофа: Мъртво море се изпарява!
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Климатична катастрофа: Мъртво море се изпарява!

Климатична катастрофа: Мъртво море се изпарява!

Мъртво море
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Мъртво море се изпарява. Прогресивно повишаващите се температури в Близкия изток водят до спад на водата с до 1 метър всяка година.

Мъртво море е едно от най-популярните езера за къпане в цял свят. Намира се в най-ниската точна от планетата, на впечатляващите 430 метра под морското равнище. То е осем пъти по-солено от който и да е океан в света.

Къпещите се в него не могат да потънат – солта ги задържа на повърхността на водата. На изток то граничи с Йорданския залив, а на запад - с Палестина и Израел.

В последните години учените отчитат скоростно и крайно притеснително свиване на езерото. Жаркото слънце бавно и сигурно изпарява водата. По брега на Мъртво море се появяват дупки, което вече е довело до сриването на няколко сгради.

Изчезването на Мървто море няма да е внезапно. Процесът обаче ще доведе до много финансови загуби за туризма в района. Ако водата продължи да се отдръпва, един от най-популярните курорти Ейн Геди, създаден през 1980-та, ще трябва да се премести с 2 км навътре.

Мъртво море, Израел

Ейн Геди разполага с огромна база. В нея са разположени ресторанти, душове и магазини за сувенири. Ежегодното отдръпване на езерото носи по 50 хиляди долара загуби за курорта, заяви мениджърът на курорта Нир Вангер.

Самият той е израснал на брега на Мъртво море и тъжи от промяната на обстановката. Всичко около дома ми си отива и изчезва, с тъга в очите споделя той.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати