Най-старият християнски храм се появи в тропиците

Дева Мария

Най-старата европейска сграда бе открита на тропиците. Предполага се, че това е най-древният християнски храм в Европа.

На 500 м на запад от бреговете на Африка, в екзотичната държава Кабо Верде, известна и като Зелени нос, се провеждат уникални разкопки. При тях археолозите са се натъкнали на невероятно запазените останки на християнски храм. Предполага се, че това по всяка вероятност е най-старата европейска сграда.

Археолозите от университета в Кеймбридж са се натъкнали на църквата Nossa Senhora de Conceicao, дълга 12 м. Анализите са показали, че тя е строена около 1470 г от местен камък на остров Сантяго в града Сидади. Това е била първата столица на португалците. Тя е играла ключова роля в миналото при търговията с роби. Оттук са минавали всички чернокожи от западна Африка за плантациите на западна Индия и Бразилия.

През 1500 година на мястото на старата църква се изгражда нов храм. При разкопките на древното здание са открити образци на керамични плочки - бели, сини и жълти плочки от XVII век, донесени от Лисабон, немски каменни изделия и още много древни артефакти. След като френски пирати нападат острова през 1712 година, зданието е частично разрушено. След като робството се премахва през XIX век, островите губят своето икономическо значение, а църквата бива изоставена напълно.

Учените са разкрили над 100 погребения под пода на църквата. Проучването им дава пълна представа за това как са живели хората на острова по онова време, какви са били техните навици и обичаи. По-голямата част от погребаните са европейци. Останалите са чужденци, приели християнството.

Разкопки

Най-впечатляваща е откритата надгробна плоча на Фернандо Фиеля де Луго – един от най-известните търговци на роби, живели някога. От погребаните кости са извлечени проби ДНК, които вече са дадени за изследване. Резултатите ще дадат на учените уникална информация относно расата и особеностите на хранене на хората, на които са принадлежали.

Древната църква е разкрита на 1 м под естествения терен. Над нея имало засадена захарна тръстика и много мангови дървета. Разкопките вече са приключили, но археолозите планират да се върнат в Сидади през пролетта, когато ще завършат работата по консервацията.

Когато обработката на обекта приключи, той ще бъде отворен за посетители. Археолозите са категорични, че откритата древна църква е ключова за разбирането на човешката история и идентичност в този район.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати