Магическата сила на животните

Магическата сила на животните

Една от книгите на писателя Сергиус Головин е "Заедно в райските градини". Тя е посветена на магията и мистиката на домашните животни. В нея се обяснява въпроса защо хората непрекъснато изпитват желание да живеят с животни.

Головин освен писател, е също митолог и събирач на легенди. Роден е в Прага, но от тригодишен живее в Берн.

Възоснова на повече от 500 истории, поговорки и обичаи, той убедено твърди, че нашите домашни животни упражняват магическа притегателна сила върху човека. Головин стига до заключението, че близостта с животните е абсолютно необходима за добруването на много хора.

Предлагаме ви кратка характеристика на някои от домашните ни питомци:

Крава: дарява топлина, енергия и жизнерадост

В миналото лечителите в планинските райони изпращали слаби и болнави хора при кравите в обора. Някои селяни отивали в обора и разказвали на кравите за своите грижи. По време на паша пастирите свирели, за да бъдат кравите доволни.

Патица: радост от безгрижното съжествуване

За весели хора се казва: "Той е като патица. Ако трябва да се гмурне във водата, само разтърсва перушината си и се освобождава от грижите". Който си мечтае за патици, значи се намира в притеснено положение. Дори ако ни застрашава отчаяние, патиците ни показват как да не се удавим и отново невредими да изплуваме.

Магическата сила на животните

Магаре: покорно, своенравно и обладано от полов нагон

Италианците казват, че своенравните магарета се интересували само от секс: "Когато магаре види магарица, то става неудържимо". Погрешно е да окачествяваме някого като "глупав като магаре". Наистина магаретата са с едностранциви интереси, но са много умни животни. В Библията магарето е единственото животно, което може да говори.

Лебед: предчувствие и безсмъртие

Магическата сила на животните

Аристотел е бил убеден, че след смъртта си поети и певци продължават да живеят като лебеди. Гръцкият филосох Платон">Платон е казал: "Лебедите пеят само когато почувстват приближаването на смъртта. Те се радват, че ще отидат при своя Бог".

Котка: нежна, страстна, самостоятелна

Котките са своенравни и обичат независимостта. Поради това никога не могат да бъдат манипулирани. Дори онзи, който се чувства отхвърлен от хората, никога на се разочарова от своята котка. Който вземе любимата си котка в скута и я гали, след кратко време се чувства освежен от главата до петите.

Магическата сила на животните

Свиня: щастие и здраве от сметта

Да имаш прасе означава да имаш късмет. Циганска сватба без свинско печено, символ за успешно начинание, е немислима. На картички с пожелания много често са изрисувани прасенца. Веднъж един мюсюлманин казал на Головин: "Вгледа ли човек във вашите новогодишни честитки, би могъл да си помисли, че боготворите свинете".

Заек: малък крал на земните богатства

Според народното предание заекът знае къде какви богатства са скрити под земята, защото рови в земята там, където заровените съкровища излъчват особена притегателна сила. На старомексикански паметници зайчето носи назъбена корона, в Германия се нарича Кралски заек, а при славяните – малък цар.

Петел: божествена първична сила и желание за борба

Кокошката е символ на женска плодовитост и грижа за домашното огнище, а петелът – на борбеност, смелост и решителност. Когато гърците се биели с персийците, срещнали по пътя си две счепкали се петела. Това им вдъхнало кураж, който ги окрилил за победа.

Птичка: пее за щастие и лека смърт

Чуеш ли в съня си да пеят лястовици и други малки птички, значи скоро ще водиш приятен разговор с хубави, образовани момичета и дами. Песента на славей пък облегчава болки, известява скорошно щастие и когато удари последният час – лека смърт.

Кон: помага за преодоляване на трудности

За древните гърци да сънуваш кон означавало предизвестие за радостно събитие. За ислямските народи "цялото земно щастие се намира на гърба на конете".

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Тeddi
Тeddi
21.04.2012 19:57
Аз много обичам животни.. От доста време вече нямам домашен любимец.. Не е зле да си взема нов...
0
0
курдоколенков
курдоколенков
25.03.2012 10:46
за да отслабнеш бързо ти трябва интензивно ЕБАНЕ
1
1