Който има домашен любимец, няма проблеми със съня

Който има домашен любимец, няма проблеми със съня

Котка

Хората, които имат домашни любимци, нямат проблеми със съня, установили са специалисти по неврофизиология в САЩ. Ако отглеждате котка или куче в дома си, е грешка да го гоните от стаята си за през нощта, тъй като присъствието му действа успокояващо на човешката нервна система.

Успокояващото мъркане на котката или мирното похъркване на кучето в стаята се приема подсъзнателно като приспивна песен от човешкия мозък. Разбира се, ако кучето ви е от порода, която има проблеми с хъркането - като мопс, френски булдог или някое друго, което е със затруднено дишане, ще е трудно да заспите в компанията му.

Но ако искате да се радвате на дълбок продължителен сън, е добра идея да оставите домашния си любимец заедно с вас в спалнята. Това важи най-вече за хора, които живеят сами, убедени са специалистите. Присъствието на друго живо същество действа успокояващо на хората, независимо дали то е човек или животинка.

Домашни любимци

Много рядко се случва хората, които спят в компанията на домашните си любимци, да се събуждат през нощта от това, че котката или кучето им се е размърдало. Често в студените дни хората с домашни любимци, които се допускат не само в спалнята, а и в леглото им, се използват за допълнително отопление.

Друг въпрос е, че някои домашни любимци категорично отказват да се качват в леглото на стопаните си, дори да им се разрешава. Но повечето кучета и котки с радост скачат в леглото на собствениците си или настояват да останат поне в краката на леглото за през нощта.

Някои стопани на котки ги слагат върху гърдите си, докато заспиват, и твърдят, че по този начин се унасят за броени минути, дори да са имали тежък и напрегнат ден. Вибрациите от тялото на мъркащата котка действат успокояващо и бързо пренасят стопанина ѝ в страната на сънищата, а на сутринта той се чувства свеж и отпочинал.

По същия начин действат и кучетата, които винаги са готови да се съобразят с настроението на стопанина си и ако той е изморен, просто се свиват до него и заспиват, щастливи от факта, че са близо до човека, който е най-важен за тях.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати