Който има домашен любимец, няма проблеми със съня

Котка

Хората, които имат домашни любимци, нямат проблеми със съня, установили са специалисти по неврофизиология в САЩ. Ако отглеждате котка или куче в дома си, е грешка да го гоните от стаята си за през нощта, тъй като присъствието му действа успокояващо на човешката нервна система.

Успокояващото мъркане на котката или мирното похъркване на кучето в стаята се приема подсъзнателно като приспивна песен от човешкия мозък. Разбира се, ако кучето ви е от порода, която има проблеми с хъркането - като мопс, френски булдог или някое друго, което е със затруднено дишане, ще е трудно да заспите в компанията му.

Но ако искате да се радвате на дълбок продължителен сън, е добра идея да оставите домашния си любимец заедно с вас в спалнята. Това важи най-вече за хора, които живеят сами, убедени са специалистите. Присъствието на друго живо същество действа успокояващо на хората, независимо дали то е човек или животинка.

Домашни любимци

Много рядко се случва хората, които спят в компанията на домашните си любимци, да се събуждат през нощта от това, че котката или кучето им се е размърдало. Често в студените дни хората с домашни любимци, които се допускат не само в спалнята, а и в леглото им, се използват за допълнително отопление.

Друг въпрос е, че някои домашни любимци категорично отказват да се качват в леглото на стопаните си, дори да им се разрешава. Но повечето кучета и котки с радост скачат в леглото на собствениците си или настояват да останат поне в краката на леглото за през нощта.

Някои стопани на котки ги слагат върху гърдите си, докато заспиват, и твърдят, че по този начин се унасят за броени минути, дори да са имали тежък и напрегнат ден. Вибрациите от тялото на мъркащата котка действат успокояващо и бързо пренасят стопанина ѝ в страната на сънищата, а на сутринта той се чувства свеж и отпочинал.

По същия начин действат и кучетата, които винаги са готови да се съобразят с настроението на стопанина си и ако той е изморен, просто се свиват до него и заспиват, щастливи от факта, че са близо до човека, който е най-важен за тях.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати