Потвърдиха Ефекта Моцарт! Музиката му ни прави по-умни

Моцарт

Експеримент на Института за науките за живота и технологиите в Китайския университет за радиоелектроника и технологии потвърди теорията, че творбите на Моцарт могат да направят хората по-умни и съобразителни.

За да разсеят съмненията около ефекта Моцарт китайските учени начело с Яо Дечжун отново провеждат опити с музиката на великия композитор, с цял да установят дали тя има ефект върху човешката интелигентност или не.

В първата част на експериментите ефектът е тестван върху лабораторни мишки, а след това и върху 60 студенти.

Участниците са били разделени 3 групи. Едната група слушала музиката на Моцарт в обичайното ѝ изпълнение, а втората огледално, т.е сонатите на композитора се пускали от края към началото.

Третата група е била контролна и не слушала творбите на австриеца. По време на експеримента учените сменяли ритъма и тоналността на всеки половин часа за първите 2 групи.

След това доброволците е трябвало да изпълняват задачи за проверка на интелигентността им – намиране на изход от лабиринти, изрязване на фигури от хартия.

Резултатите на групите, слушали Моцарт, са сравнявани с тези на контролната група.

Оказало се, че участниците, които са слушали сонатите на композитора в нормален запис, се справили най-добре с поставените задачи, докато контролната група е показала най-лоши резултати.

Под влиянието на музиката на Моцарт в главния мозък се увеличава броят на невроните, а при обратното прослушване на соната К. 448 те стават по-малко и съзнателността на поведението се снижава, казва Ся Ян, един от изследователите пред Scientific Reports.

Терминът Ефектът на Моцарт е въведен за първи път през 1995 година от учени на Калифорнийския университет, които установили, че студентите им стават по-умни и съобразителни, след като слушат музиката на гениалния композитор.

Проучването завършва със заключението, че мозъчната кора реагира на тези звуци и най-вероятно те са тайната към по-висша мозъчна дейност.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати