Всеки с име Тихомир и Тихомира празнува имен ден днес

Всеки с име Тихомир и Тихомира празнува имен ден днес

На 4 януари имен ден празнуват всички, които носят славянското име Тихомир и Тихомира. Името е образувано от думите тих и мир, като се вярва, че носи спокоен и смирен живот на своите притежатели.

На днешния ден православната църква отбелязва и Събор на 70-те апостоли. Почита се и паметта на свети преподобен Теокист и преподобномъченик Онуфрий Габровски.

Свети Онуфрий е пример за това как човек може да изкупи своите грехове, след което душата му да бъде възвисена от Бог.

Докато бил малко момче, родено в края на XVIII век по време на турското робство в Габрово, младият Манасий, светското име на светеца, заявил пред група турци, че ще смени своята вяра и ще стане мюсюлманин.

Родителите му обаче искали да го спасят от тази съдба и затова го скрили в Троянския манастир. Там той получил монашеско звание и името Онуфрий. Понеже като младо момче бил готов да измени на християнската вяра, Онуфрий се чувствал грешен пред Бог.

За да изкупи греха си, той заминал за Атон, където се отдал на строг пост и молитва в продължение на месеци.

Събор на 70-те апостоли

На Разпети петък той слага чалма на главата си, след което отива пред местния кадия, хвърля чалмата и я стъпква, обявявайки, че ще следва заветите единствено на Исус Христос.

Турците поискали да се извини за обидата и да се потурчи, но той отказал и бил обезглавен на 4 януари 1818 година.

В новозаветните книги имената на Светите седемдесет апостоли не са споменати, но се знае, че те също биват разпратени от Бог по цял свят, за да проповядват християнството с любов и смирение.

След Христовото възкресение неговите апостоли се започнали да проповядват за живота и страданията на Божия син. Те проповядвали не само със слово, но и чрез примерния си добродетелен живот, показващи търпение и смирение.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати