Ако сте мома, скрийте първия залък от питката на Бъдни вечер

Питка за Бъдни вечер

Ако сте неомъжена жена, надхвърлила 25 години, и ви е писнало близки, приятели, познати и непознати да ви подпитват непрекъснато няма ли вече да се задомявате, отговорете им, че ще разберете на Бъдни вечер (24 декември).

Дори и да намирате всичко това за бабини деветини, а и да мислите, че не е работа на познати и непознати дали въобще ще се омъжите, все пак можете да проверите съдбата си в навечерието на Коледа.

Достатъчно е на Бъдни вечер да успеете да скриете първия си залък от питката за Бъдни вечер, така че никой от останалите на масата да не ви види. След това сложете хапката под възглавницата си и според вярването през нощта трябва да сънувате лицето на вашия принц, ако ви е писано през следващата година да минете под венчило.

Ако пък с принц или без принц сте решили да си родите детенце, от Игнажден (20 декември) до Коледа (25-и) младите и нераждали жени не работят, за да раждат по-леко. Не е зле да знаете, че на Бъдни вечер нераждалите не трябва да хващат остри предмети, за да не предизвикват злото.

От Игнажден започват Коледните и Новогодишни празници. Според поверието следващата година ще е такава, какъвто е бил първият чужд човек, прекрачил прага ни на самия празник - заможен, беден, хубав, весел и усмихнат, или начумерен и темерут. Затова Игнажден се нарича още полазване.

Вярва се, че на Игнажден са започнали родилните мъки на Богородица, затова старите хора наричат дните до Коледа "мъчници".

Кръст

Дните между Коледа и Йордановден (6 януари) пък се наричат Мръсни дни. Това е времето на родилните мъки на св. Богородица, раждането на Христос и кръщаването му. Тук се преплита народното християнство с традиционните езически вярвания на българите.

Хората вярвали, че през този период от годината нощем излизат и бродят караконджоли, върколаци, таласъми, вампири, зли сили и болести...

Мръсните дни се смятали за особено опасен период и много строго се спазвали забраните за работа и труд в къщата: пране, сушене на дрехи, миене на глава и ресане, предене на вълна, не се излизало след залез слънце, не се изхвърляла пепел от огнището и т.н.

Затова през тези дни жените се въздържали да ходят на работа. За предпазване от злите демони всеки носел в дрехите си чесън... По вратите окачвали клони от глог и хвойна.

Мръсните дни завършват по Йордановден, когато попът хвърля кръста в реката и млади и стари се хвърлят във водата да го вадят.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
кремена
кремена
20.10.2013 17:34
Да това е вярно.Преди 18 години моята баба ми каза на бъдни вечер да замеся две питки.Едната за коледарите ,а другата за празничната трапеза.Питката разчупи баща ми ,първото парче оставихме на Богородица,а второто парче го взех аз и го сложих под възглавницата си .Сънувах непознат мъж(без спомен за лице)и къщата и хората в които се запознах с моя съпруг.
0
1
super_girl
super_girl
19.06.2013 12:19
анна пожелава късмет на.... анна???
0
1
лора
лора
27.12.2010 20:25
Анна ? Нали ти се казваш Анна! Боже, каква идиотка.
0
1
анна
анна
27.12.2010 20:23
Успех, Анна.
1
0
Диана
Диана
27.12.2010 20:17
Аз съм на 26 години и изпълних това нещо с питата, действа наистина. Сънувах един мъж, който го харесвам, но не знам той дали ме харесва. Дано се оженя за него.
0
1