Историята на човечеството е наниз от цикли?

Календар

Една от популярните теории на германския философ Георг Велхелм Фридрих Хегел твърди, че историята на човечеството постоянно се повтаря и не всеки път хората успяват да се поучат от грешките си.

Концепцията за това своеобразно колело на времето е почти толкова древна, колкото и човешката цивилизация. Първи размишления за циклите в битието са направили египтяните. След това този възглед върху живота е намерил последователи в Древна Елада и Индия.

Именно на многолюдния субконтинент идеята за цикличността на историята е получила най-голямо развитие и върху нейните основи е създаден хиндуизмът. В религията на индусите е заложено понятието самсара – кръговратът на раждането и смъртта в световете.

Подобен цикъл от постоянно повтарящи се събития е видим и в календарите на маите и религията на ацтеките. В по-ново време теорията намира последователи и в Европа - философите Артур Шопенхауер и Томас Браун ѝ посвещават редица значими научни трудове.

Дори и в най-разпространената световна книга – Библията, се разглежда идеята за Новото начало, в което човечеството е започнало на чисто след своето почти пълно унищожение.

История

Ако се вярва на привържениците на цикличния подход, всяка цивилизация преминава през четири етапа, преди да се озове в небитието. Според британския историк Арнолд Тойнби в историята има няколко основни цивилизации – египетска, андска, древнокитайска, минойска, шумерска, цивилизацията на маите, сирийска, индска, хетска, далечноизточна – Корея и Япония, далечноизточна – основна, индуистка, елинска (гръко-римска), провославно-християнска (Византия и Балканите), провославно-християнска (руска) и западна.

Всяка една от тях има период на зараждане, разцвет, упадък и край, но винаги от пепелта на предишната избуява нова. Този процес според Тойнби е бил по-интензивен в миналото, но днес почти е спрял, защото историкът вярва, че в крайна сметка човечеството е започнало да се учи от грешките си благодарение на развитието на науката и тежките травми, преживени в близкото минало.

Също така технологиите са развити до такава степен, че една нова война ще унищожи живота на Земята, а голямата цел е човечеството да живее вечно.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
саси
саси
10.10.2015 18:38
Трябва да се публикуват повече такива статии!
6
5