Почитаме Свети Прокопий, медът днес е лечебен

Ден на пчеларя

На 8 юли църквата почита свети Прокопий, загинал през 303 година след жестоки мъчения, за да защити християнската си вяра. Светецът е наричан още Пчелар и е сочен като покровителя на пчеларите.

Свети великомъченик Прокопий е една от жертвите на ранните християнски гонения. Живял е по време на управлението на император Диоклециан. Баща му бил християнин, а майка му вярвала в езическите божества.

Светецът последвал примера на майка си, докато по време на една буря чул глас от небето и видял христовия кръст над главата си. Тогава Прокопий бил александрийски военачалник, но въпреки това поръчал да му направят такъв кръст и започнал да го носи със себе си.

След като започнал да носи християнски символ, Прокопий отказал да участва в езически жертвоприношения за римските богове. Убеждаван е от майка си и заплашван от императора, на отказвал да предаде новата си вяра.

Светецът бил подложен на жестоки мъчения, а заедно с него били изтезавани и 20 новопокръстени девойки. Прокопий обаче давал кураж на християните, за да не се откажат от вярата си. Накрая светецът бил посечен с меч.

Пчелари

В народните поверия светецът е наричан още пчелар и е сочен като небесният покровител на пчеларите. На днешния ден още преди изгрев Слънце жените трябва да омесят два обредни хляба, наричани боговица и светец, които се носят при пчелните кошери, за да бъде богата реколтата на мед.

Питите се оставят на земята, прекадяват ги по три пъти и се мажат обилно с мед. След това стопаните разчупват хлябовете над главите си и си пожелават обилна реколта в края на лятото.

Днес се забранява всякаква работа, за да има плодородие през годината.

В празника на пчеларите се смята, че медът има най-силна лечебна сила. Според поверията всеки трябва да си вземе по малко мед от кошер на днешния ден и да го пази в дома си за здраве и берекет до следващата година.

Знахарките в миналото поставяли от празничния мед по бузите и подмишниците на деца и бъдещи невести, за да ги пази от уроки.

Рейтинг

5 2
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати