Църквите, в които се пазят частици от Кръста Господен

Църквите, в които се пазят частици от Кръста Господен

Частиците от Кръста Господен са разпространени из целия свят. Те са обект на изключителна почит. Смята се, че в себе си съдържат голяма енергия и сила.

Най-голямата частица от Кръста Господен се съхранява от Атон в Халкидики. За пръв път светинята е изнесена през 1768 година по молба на местните жители на с. Петрокераса. След този акт смъртоносната епидемия, върлуваща в селото, спряла. Оттогава е установена практика частицата от Кръста ежегодно да се донася от манастира Ксиропотам. През останалото време светинята не напуска Света Гора.

В наши дни ежегодно на празника Вход Господен в Йерусалим и в селището Петрокераса на остров Халкидики се стичат хиляди православни, за да се поклонят пред най-голямата частица от Честния Животворящ Кръст Господен. В нея е пробит от един от гвоздеите, някога забит в тялото на Месията.

Литийно шествие всяка година събира монаси и миряни от цяла Гърция и други страни. Частицата от Животворящия Кръст, на който е разпнато тялото на Христа, е вградена в дървен Кръст. Той е точна възстановка, направена по преданието.

Църковното предание, свързани с кръста, на който е разпнат Христос, разказва за майката на император Константин Велики, Света Елена, която била ревностна християнка. През 326 година тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен. Усилията ѝ дават резултат – открити са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият, се разбира, като след докосване до него е възкресен наскоро починал човек.

В Йерусалим има частици от кръста Господен

Една от частиците от животворящия кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол. Самият кръст е положен в йерусалимския храм Възкресение Христово.

Години след това над пещерата на гроба Господен се построява и храм, който съществува до наши дни. Осветен е на 14 септември 335 г. На тази дата ежегодно се събират хиляди поклонници, а епископът повдига Светия кръст или го въздвижва над главите на присъстващите, за да могат всички да го видят.

У нас единственото място, където се пазят частици от кръста Господен, е Кърджали. Днес реликвите са оставени на съхранение в църквата Св. Успение Богородично в кв. Гледка. Поклонение на кръста Господен се извършва четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати