sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Походът на Боб Марли през музиката и живота

Походът на Боб Марли през музиката и живота

Боб Марли

Походът на Боб Марли през живота и музиката се е превърнал е епоним на това как един обикновен човек може да постигне необикновени неща. Робърт Неста Марли (6 февруари 1945 - 11 май 1981), както е цялото име на певеца, показа как човек от края на света е способен да обърна музикалните потоци на попкултурата от Европа и Америка към Кингстън. Той безспорно отвори пътя за регето като пробуждане и съпротива срещу неравенството и несправедливостта.

Как точно Боб Марли се превръща в този, когото цял свят познава, е спорно. В личностна му история са преплетени твърде много истини и фикции, които никога няма да бъдат разграничени.

Робърт Неста Марли произхожда от страна, в която бедността не оставя много възможности. Единствените, които стоят пред младите хора като него, са престъпност, трафик и насилие за местните момчета и момичета.

Може би именно това го подтиква да застане твърдо зад своята основополагаща визия за мир и уважение. Още 14-годишен той попада в мизерното гето на Кингстън, познато като Тренчтаун. Именно там научава за превърналия се по-късно в негов кумир - певеца-растафарианин Джо Хигс.

През 1962 година Острова обявява своята независимост, което е последвано от политическо разделение и наслояване на омраза между хората. Именно в тези неспокойни времена Боб Марли решава, че е време да се създаде нов и универсален, надпартиен и наднационален език – езикът на регето.

През 1963 г. Боб Марли създава банда, в която влизат Бевърли Келсо, Чери Смит, Питър Тош, Бъни Ливингстън (по-късно познат като Бъни Уейлър) и Джуниър Брайтуайт. Бандата се продуцира от Коксън Дод и записва над 70 парчета, като тотално обсебва микрофона на The Wailers. След три години обаче се разпада.

След кратко отсъствие от музикалната сцена в началото на 70-те години Марли отново влиза в режим на усилено записване с продуцента Лий Scratch Пери. Към свиренето, пушенето и реализирането на идеи се включва и домашната банда на Пери - The Upsetters, както и някои от старите колеги на Марли. Тук се утвърждават и ключовите елементи в творчеството му - растафарианство, лична енергия и социални коментари.

Боб Марли
Снимка: bobmarley

В средата на 20-ти век, когато Ямайка е в огромна криза, реге музиката се превръща в учител. Във своите текстове тя учи всички - тези, които не знаят, и всички, които не могат да четат. Тя осъжда колониализма и расизма и се превръща в институция. The Wailers стават повече от музиканти - те стават проповедници.

Музиката от третия свят достига до западната попкултура с албумите Catch a Fire и Burnin`от 1973. Ямайската музика се разпространява по света от Аржентина до Австралия, а името на епохалния изпълнител и до днес е познато на млади и стари.

Боб Марли проповядва идеите си за мир до своята кончина. Опитите да бъде спрян са много, но той не се отказва. Умира на 36-годишна възраст в болница в Маями с диагноза рак. Година по-късно излиза и последният му албум - Uprising (1980).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати