Пренасят ледници на топящата се Антарктида, за да я спасят

Ледници

В отчаян опит да спасят малкото останали ледници в неполярните области на света учени от цял свят се обединиха около идеята да превозят топящите се ледени масиви на най-мразовитото място на планетата – Антарктида.

В ледниците се намира най-голямото количество съхранена питейна вода. Идеята на специалистите е с пренасяното им на ненаселения континент да я съхранят, за да не изчезне.

Идеята за амбициозното начинание се е зародила, след като екипи от френски учени направили подробни проучвания на ледника Кол дьо Дом, намиращ се на 4 350 метра надморска височина в подножието на най-високия алпийски връх Монблан. Експертите установили, че хилядолетният леден масив се топи въпреки разположението си високо в планината.

През 1994 година измерихме температурата във вътрешността на ледника. През 2005 г. се върнахме на същото място и измерихме затопляне от 1.5 градуса по Целзий, обяснява Джером Шапел от Националния център за научни изследвания на Франция, който участва в създаването на леден склад на Антарктида.

Френският учен е на мнение, че всички ледници, разположени съответно на юг от Северния полюс и на север от Антарктида ще изчезнат до края на ХХI век. Неполярните ледници са разположени високо в планините на умерения пояс.

Те доскоро не са били обект на изследване, но според последни данни почти всички се топят, като през лятото този процес придобива огромни размери.

Антарктика

Учените планират леденият склад да бъде разположен в пещера, намираща се в близост до изследователската станция Конкордия на Антарктида, където работят експерти от Италия и Франция. Поради факта, че дори и на Антарктида ледът се топи, европейският лед ще се складира в специални пликове и ще се полага на 10 метра дълбочина, където температурите не превишават -50 ° C.

Знаем, че дори и с глобалното затопляне, дори Антарктида да се затопли с няколко градуса, ние все още ще имаме достъп до най-добрия фризер на планетата. Ледът ще бъде в безопасност там десетилетия или векове, коментира Шапел.

Амбициозният проект започва първоначално да добива ледени блокове от ядрото на ледника Кол дьо Дом. Те ще бъдат дълги повече от 130 метра и с 30 см диаметър. Втора мисия ще бъде изпратена в планината Илимани в боливийските Анди.

Проектът предвижда да съхрани ледените ядра от шест ледника – три от Алпите в Европа и три от Андите в Южна Америка.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ivan
Ivan
30.05.2015 00:40
Ami 6tom se topqt ima pri4ina danese barkat v maikata priroda
3
0