sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»На Бъдни вечер почитаме света Евгения

На Бъдни вечер почитаме света Евгения

Света Евгения

На 24 декември декември православната църква, освен че се готви за посрещането на Рождество Христово, почита и паметта на преподобната мъченица света Евгения.

На днешния ден имен ден празнуват всички, които носят имената Евгения, Евгени, Женя, Жени и всички производни на името, което от гръцки език се превежда като благородна.

Бъдни вечер се нарича още Малката Коледа, заради което имен ден днес празнуват Малчо, Малик, Мален, Малена, Малин.

Света Евгения е била римлянка, а родители ѝ – езичници. Баща ѝ Филип е бил управител на египетския град Александрия. Заможното семейство на светицата ѝ дало възможността да получи отлично образование.

Учейки обаче, момичето се запознало с християнството и веднъж, преоблечена като мъж, отишла в манастир, където я покръстили. След смъртта на игумена Евгения била избрана да го замести, понеже монасите я смятали за мъж.

След време светицата започнала да придобива голямо известност в района с лечителските си способности. Тя излекувала жена на име Мелантия, която решила да прелъсти феноменалния игумен.

След като не успяла, Мелантия наклеветила игумена в опити за съблазняване, като не подозирала, че игуменът всъщност е жена. Евгения била арестувана и принудена да разкрие самоличността си, както и произхода си.

Семейството, от което избягала, за да се покръсти, се зарадвали, че е жива, но баща ѝ Филип бил свален от високата си длъжност. Всичките близки на светицата приели християнството и живели в Александрия до смъртта на бащата.

След неговата кончина семейството се преместило в Рим и в имение близо до тяхното Евгения успяла да покръсти знатна девойка на име Василия. Заради откритото си изповедание на религията двете жени били осъдени на смърт чрез мъчения.

Заедно с Василия и Евгения били обезглавени и техните съмишленици Прот и Якинт, които не искали да вземат участие в езически ритуал.

Малко след като погребала дъщеря си, майката Клавдия я сънувала, като светицата предрекла и нейната смърт. Скоро след съня и тя починала.

Рейтинг

5 2
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати