Животът свършва, когато стволовите ни клетки умрат

Животът свършва, когато стволовите ни клетки умрат

Стволови клетки

Стволовите клетки са изключително ценна съставка на човешкия организъм. Те са клетки с огромен потенциал - могат да се превръщат в клетки от друг тип според нуждите на организма. За по-лесна представа относно тяхната важна роля можем да ги определим като вътрешна система за ремонт на тялото - за производство на клетки, изместващи вече остарели такива.

Така например една стволова клетка може да стане клетка с по- специализирана функция - мускулна клетка, червена кръвна клетка, мозъчна клетка.

Стволовите клетки се отличават от останалите типове клетки по това, че макар и като неспециализирани клетки са способни да се подновяват чрез делене, дори и след дълги периоди на бездействие. Освен това при определени физиологични или експериментални условия могат да бъдат индуцирани и от тях да се образува нова тъкан, дори и орган, което го прави абсолютно незаменими.

От момента на раждането в кръвта на човека има около 1300 активни стволови клетки, които непрекъснато се разделят и регенерират кръвта. Холандски учени са открили, че с годините стволовите клетки в човешкия организъм намаляват и с времето изчезват.

През 2005 година изследователите започват да изучават гените на холандка, починала на 115 години. Резултатите показват, че продължителността на живота зависи от способността на стволовите клетки да поддържат ежедневния процес на обновяване на тъканите.

Лаборатория

Анализите сочат и че теломерите, защитните върхове на хромозомите на стволовите клетки в кръвта, значително се изразходват. Теломерите се съкращават през целия живот с всяко разделение на клетките и когато станат твърде къси, подялбата на клетките вече не е възможна и те умират. Смята се, че именно в това се крие биологичният часовник, който определя смъртта на стволовите клетки.

Стволовите клетки са важни за хората по много причини. Така например един 3-5-дневен ембрион /бластоцист/ започва своето развитие, като оплодената яйцеклетка започва да се дели. При първото делене се получават две еднакви клетки /бластомери/, продължава ново делене и после още едно - клетките стават 4–8-12 и т.н. Всички тези клетки в бъдеще дават началото на сърцето, белите дробове, кожата, полови органи и други.

В някои тъкани на възрастните индивиди като например костния мозък, мускулите и мозъка дискретни популации от стволови клетки генерират заместители за клетки, които се губят чрез нормално износване, нараняване или болест.

Благодарение на регенеративните си способности стволовите клетки предлагат нови потенциали за лечение на заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Естествено се изисква много работа в специализираните лаборатории, за да могат тези ценни клетки да спасяват човешки животи.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати