sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как да се оцелее при атака на акула

Как да се оцелее при атака на акула

Как да се оцелее при атака на акула

Години наред акулите са били представяни като машини за убиване от медиите и кино индустрията, което е създало огромен страх в съзнанието на повечето хора към този бозайник. Според експертите, ако хората вземат предпазни мерки, шансовете им да бъдат нападнати от акула ще са минимални. Статистиката показва, че всяка година само около 100 души биват нападнати от акули, като от 25 до 30 души биват убити в целия свят. От друга страна, от 30 до 100 милиона акули биват убити от хората всяка година. Истината е, че акулите са изправени пред много по-голям риск от убийство от хората, отколкото хората от тях.

Океаните са местообитанието и територията на този бозайник. Затова най-сигурният начин да се предпази човек от атака на акула, е да избягва тези водни басейни.

Има някои области, които са познати като води, в които се въдят много акули. Повечето от тези плажове имат предупредителни знаци, поставени от страна на властите. Също така някои области, известни като области, в които акулите се хранят, като устие на река или малка рекичка, трябва да се избягват.

Трябва да се избягва влизането във водата призори или по здрач. Акулите са по-активни в този момент и това е времето на тяхното хранене. Акулите имат уникална структура на окото, която им позволява да виждат в полумрак. Също така не трябва да се плува в кални води или да се влиза в океана след пороен дъжд. Много често властите дават предупреждения за биковите акули, които са по-активни в кални води.

Друга предпазна мярка, която трябва да се предприеме е да се избягва носенето на блестящи бижута или ярки, цветни дрехи, тъй като те могат да привлекат вниманието на акулата. Акулите виждат контраста много добре и следователно ярките цветове дрехи и отразяващите се от слънцето бижута наподобяват на акулите перки на риба.

Най-безопасният начин да се плува във водата е с по-голяма група хора. Акулите е по-малко вероятно да нападнат група от хора.

Друга много важна мярка е да не се влиза във водата, ако човек има отворена рана. Акулата може да надуши и една капка кръв в един милион части морска вода. Щом я открият, те я следват, докато не намерят източника й.

Как да се оцелее при атака на акула

Друго правило също е да не се плува сред пасажи риба, тъй като те биха могли да бъдат дневната храна на акулата.

В случай, че човек е във водата и види плуваща наоколо акула, първата и най-логична стъпка е да се опита да се измъкне от водата бързо и тихо. Въпреки това, ако акулата е наблизо и по всяка вероятност вече е усетила присъствието, ако във водата са група хора, те трябва да се съберат заедно и да се престорят, че са нещо голямо. Това може да изплаши акулата, тъй като в хранителната верига размерът и агресията имат значение.

В случай, че се сбъдне най-големият кошмар и човек бъде нападнат от акула, той трябва да се бори с всички сили. Много хора са оцелели по този начин. Акулите са чувствителни около очите, муцуната, носа и хрилете, така че е необходимо човек да се цели в тези зони, като рита и удря с цялата си сила. Дори ако бъде ухапан от акулата, трябва да продължи да се бие. Това може да я накара да се откаже.

Въпреки, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, най-важният фактор за оцеляване при атака на акула е човек да остане спокоен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
pepa
pepa
23.05.2012 15:38
да бази бог по добре да се гръмна отколкото да ме яде някаква акула
0
0
диди
диди
22.02.2012 18:13
аз не съм била нападана от акула но ака стане не бих се предала.но бих се оплашила.
0
0
...
...
29.11.2011 01:29
Акулата е хрущялна риба, а не бозайник !!!
1
0