Откриха най-старото ДНК в света

Неандарталец

Най-старото ДНК е на 400 000 години. Открито е не къде да е, а върху древна бедрена кост от човек, отрита в известната "Яма с кости" в Испания. Там са открити още 29 останки на хора от древността.

Получените резултати за възрастта на костта повдигат изключително много въпроси относно човешкото родословно дърво. Те са много объркващи, а ясни отговори няма.

Прочутата „Яма с кости” се намира в пещера, близо до северния испански град Бургос. В продължение на повече от две десетилетия оттам се вадят и сглабяват останки.

Обекта привлича небивал интерес, тъй като е сред най-богатите ансамбли от човешки кости от този етап на човешката еволюция - от епохата на средния плейстоцен.

Причината за смъртта на хората, положени в тази яма е неизвестна. До пещерата се стига изключително трудно. На учените се налага да пълзят стотици метри в тесни пещерни тунели. Смята се обаче, че телата са събрани там умишлено.

Находката е изключително ползотворна за по-нататъшната работа по изграждане образа на неандерталеца. Намерените фосили с ДНК най-вероятно съдържат характерни черти и принадлежат към древния вид на Хайделбергския човек.

Има тенденция, при която с течение на времето ДНК се разпада. Това означава, че преди не е било възможно проучването на генетиката на подобни древни членове на човешкото семейство. Въпреки това експертите са успели да сглобят почти пълна последователност на митохондриална ДНК от древна бедрена кост. А направените сравнения с генетичния код с този на други хора, древни и модерни, предизвика изумление.

Резултатите показват пълна несъвместимост между испанските черти и неандерталците, която се предполагало, че съществува. Заради общи физически характеристики, намерената митохондриална ДНК е най-близка до материал на 40 000 години от Сибир.

При анализите излизат определени несъответствия между анатомичните и генетични проби. Те карат учените да преосмислят идеите си за човешката еволюция през последните няколкостотин хиляди години.

Наяве излиза реалната възможност в миналото да са съществували голям брой антични човешки видове, които все още да не са известни на учените.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати