Кои са друидите?

Кои са друидите?

Всеки си спомня друида Панорамикс от известното детско Астерикс и Обеликс, който познава природата и нейните билки из основи. Той приготвя вълшебна отвара за своето племе, с която то получава нужната сила, за да се справи с неприятелите.

Но дали друидите наистина са били такива, каквито ни ги описват?

Друидите са пазителите на Вселената. Те вървят по пътя на природата, следват мъдростта на Древните, лекуват и подхранват света. Природата за друида представлява изключително деликатен баланс на действията.

И най-малкото неравновесие в нея е способно да създаде невъобразима буря. Именно от нея друидите черпят своята енергия. Те имат способността да променят формата си и да командват необузданите сили на природата.

В зората на времената, когато хората все още живеели в мир, мъдреците на Дъбовете се събирали в горите, за да се отдават на своите ритуали и тайнства в чест на Живота. Когато в Европа се появили Келтите, те възприели езотеричните, математическите и конструктивните знания на тези мегалитни хора в рамките на своята култура.

Келти и друиди

Келтите прибавили към старите учения на Древните своят пламенен творчески дух и умения. Така те дали живот на Друидите такива, каквито ни ги описват гърците и римляните.

Самата дума друид няма изяснена етимология. Предполага се, че произлиза от думата за дъб (daur – ирландски); (dervo – галски), (derw - уелски), комбинирана с индоевропейското wid – да позная.

Така може да бъде преведена като този, който носи познанието на дъба, или мъдрецът на дъбовете. Дъбът се явява символичен представител на всички дървета, защото той е един от най-величествените и респектиращи представители на гората.

Духовните учители били наричани от келтите друиди. Те имали съществена роля в цялостния живот на всяко от племената. Друидите били както съдии и лекари, така и гадатели, магьосници и философи съветници.

Всеки младеж, който искал да стане друид, трябвало да премине през обучение, което продължавало повече от 20 години.

Знанията били запаметявани - използването на писменост било забранено.

Друидското общество било разделено на три нива: барди, ватесите и друиди.

Рейтинг

5 2
4 3
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Х.Г.Х.
Х.Г.Х.
26.12.2013 13:25
Много интересна информация. Благодаря!
5
0