Днес е Андреевден - празникът на покровителя на мечките

Днес е Андреевден - празникът на покровителя на мечките

На 30 ноември българската православна църква почита паметта на Свети апостол Андрей Първозвани, а народният календар отбелязва днешния ден като Андреевден.

Във фолклора Андреевден се свързва с прехода на есенния сезон към зимния и на този ден празнуват всички, които носят името Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Дешка, Първан.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието, като за него се разказва как е успял да нахрани един цял народ само с 5 хляба.

Светецът се нарича Първозвани, защото е първият апостол, който е последвал Исус.

В началото Андрей е бил последовател на Йоан Кръстител, но след като е срещнал Исус Христос на брега на река Йордан, е станал христов ученик и апостол, проповядващ христовото учение.

12-те апостоли

Свети Андрей е проповядвал в в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия, а Руската православна църква приема апостола за свои основател.

Свети Андрей е смятан и за покровител на мечката, затова днешният ден е известен и като Мечкин ден.

Според легендата Андрей е бил единственият светец, който не е почитан с църковен празник и затова е възседнал една мечка и отишъл при Бог, за да го помоли за ден в година, в който хората да почитат паметта му.

В много предания се разказва, че светецът се е явявал пред вярващите яхнал мечка, за да прогони зимните студове.

На днешния ден в някои райони на България се вари царевица и се хвърля върху комина на дома, като се казва: На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш стоката и човеците.

Покровител на мечките

Днес на особена почит са и младите булки, като ритуалът с хвърлянето на царевичните зърна трябва да се изпълнява от тях.

По традиция на този ден на всяка трапеза трябва да присъстват жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Народните поверия твърдят, че от този празник денят започва да намалява за сметка на нощта, която става по-дълга.

В българските легенди съществува поверие, според което Свети Андрей е баща на Свети Николай.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180523
Библията ни казва, апостол Андрей е християнин. Поверията за мечки, боб, леща, ритуали са чиста човешка измислица и езичество. Езичеството е религия на противника на Господ и човека.
3
1