Почитаме Св. Злата Мъгленска - покровителка на българите в чужбина

Злата Мъгленска

На 18 октомври Българската православна църква почита паметта на света Злата Мъгленска, която от 2009 година е приета като покровителката на българите, живеещи в чужбина.

В деня на Света Злата Мъгленска имен ден празнуват Златко, Златка, Златан, Златомир, Златомира, Златина, Злата, Златозар, Златослав, Лука, Лукреция и Лукан.

Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII в. по време на османското владичество в Македония.

Историята разказва, че Злата е родена в бедно семейство в село Слатина, област Мъгленско. Тя се славела с рядка красота, смиреност, благочестивост, духовна чистота, твърда и непоклатима вяра в Господ.

Според житието на светицата млад турчин я издебнал и отвлякъл. Той поискал от нея да приеме мюсюлманската вяра и да се омъжи за него, но Злата отказала.

Поробителите се опитали да принудят Злата да приеме мохамеданската вяра, като ѝ повлияят чрез родителите и трите ѝ сестри.

Поразени от страх, родителите и сестрите започнали да уговарят Злата да приеме мюсюлманството, но тя упорито и непреклонно отказвала.

Тогава турците започнали безмилостно да изтезават младата българка. В продължение на 3 месеца всеки ден я биели с тояги и режели парчета от кожата ѝ. Потоци кръв се леели от нея.

Св. Злата Мъгленска

С нажежена желязна пръчка проболи главата ѝ от едното ухо до другото.

След като не успели да принудят младата българка да се потурчи и омъжи на сила, на 18 октомври 1795 година я обесили, след което насекли тялото ѝ на парчета.

Заради безмилостните страдания, на които била подложена, Злата Мъгленска е канонизирана. Българската православна църква почитат паметта ѝ на 18 октомври всяка година.

Гръцката православна църква, както и Сръбската, Руската, Македонската и други православни църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ - Нов мартирологий на преподобния Никодим Светогорец.

На много от иконите Злата е изографисана с българска национална носия, но родното ѝ село днес попада в териториите на Гърция.

През 2009 година по идея на български историк Мъгленска е избрана за покровителка на българите в чужбина. На нейно име е кръстена и наградата Българка на годината.

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
ЗЗЗЗ
ЗЗЗЗ
19.11.2014 15:53
искам да попитам има толкова празници които почитате едикои си светец еди кояси светица и така ЗАЩТО?? какво би направили те за вас та нали са мъртви докато бог е жив и не искате от него него да почитате а се увличате по икони на мъртъвци нее ли смешно това имаме си БОГ КОИТО СЕ КАЗАВА ИСУС
0
5
Vanya Nikitova
Vanya Nikitova
20.10.2014 23:15
Защо Българската Православна църква почита паметта на св.Злата Мъгленска на 18 октомври, когато е и празникът на свети евангелист Лука, а всички останали отдават своето преклонение на 13 октомври?
3
3
justst
justst
19.10.2014 12:23
До коментиращите , незнам какво взимате ама ва е промило...
3
3
****
****
23.10.2014 00:55
Ето това е приказка за милиони - намясто, затапващо, дори звучи могъщо, ако не е меркантилно хитро, подло, но задължително носещо ПОБЕДА!!!
3
2
ено
ено
18.10.2014 19:53
Нещо повече - както тук, тези евтини жени унищожават нас, но оставяйки скрити истинските инициатори, явно за генетичен подбор, така и ще се опитват да правят навсякъде, където се озоват. Програмите им са такива, следователно ще трябва истинско промиване на мозъка преди да бъдат пуснати свободно да се размножават където и да е. Инвазивни. Евтини. Вредни.
3
2
****
****
18.10.2014 13:02
Борбата срещу тези защитни неща е сложна работа. И заради великана, и заради обикновеният обръщател, който е убеден в правилната си насока, и заради куп други неща, които трябва да се елементаризират, за да бъдат ясно всмукани от гъбите и корените на дърветата.
3
2