Ватиканът обърка името на Исус

Ватикан

Всички сме хора и всеки греши. Включително и една от най-силните духовни институции – Ватиканът. Католическият център направи нелепа грешка, като пусна серия от възпоменателни медали, на които името на Исус е сбъркано.

Грешката с името на Исус Христос не е от онзи вечен спор дали се изписва Исус или Иисус. В този случай тя е много по голяма. Вместо J първата буква от името е L. Това превръща надписа в „Lesus“. Сега Ватиканът е зает да изтегли тази серия от възпоменателни медали.

Ватикана

Още по-нелепо ще се стори на силно вярващите мястото, на което е разобличен правописният грях. Това станало в Twitter профила на Католическата новинарска служба.

Издадената серия медали е по повод встъпването на папа Франциск на Светия престол. Изработени са общо 6 200 бройки, преди грешката да бъде установена. От едната страна на медала се намира образът на папата, а от друга стои латински израз, който го е вдъхновил още като млад да се заеме с религията.

Той гласи: „Vidit ergo Jesus publicanum et quia miserando antque eligendo vidit, ait illi sequere me”. Медалите са изработени от злато, сребро и бронз. По-голямата част се е продавала няколко дни на площад Св. Петър, но едва четири от тях са продадени. Смята се, че тези четири бройки ще се превърнат в уникати, достойни за нечия колекция.

Исус

Друга е версията на вярващите в пророчества. Според пророчеството на Малахия сега на власт е „Черният папа”, т.е. – въплъщение на Дявола. И именно като такъв, всяко негово действие цели разруха на църквата и духовните ценности. Спрямо тази теория името на Христос е сбъркано нарочно. Когато името не е изписано правилно, то губи силите си.

Този случай далеч не е единственият, в който името на известна личност е сбъркано. Привържениците на теорията, че Елвис Пресли е все още жив, сочат като доказателство факта, че името му е изписано погрешно на неговия надгробен камък. Кралят на рока е роден като Elvis Aron Pressley, а там е записан като Elvis Aaron Presley.

В официалния сайт на певеца се обяснява, че той искал да смени презимето си на Aaron преди смъртта си, но установил, че в акта му за раждане то било изписано точно така. Това всъщност било плод на някогашна техническа грешка. Така дебатът продължава да разбунва духовете и до ден днешен.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
друг отстъпник
друг отстъпник
27.12.2014 18:14
Проклети сме ние с тебе, защото не приемаме Божията благодат. Поне се скрий в дупката си, за да не ти гледат срама.
0
0
отстъпник
отстъпник
02.01.2014 03:13
Проклети да са и господ и Исус и всички дето са горе! Изроди заспали!
1
10
гост
гост
20.10.2013 10:27
Нищо случайно няма. Как така Ватиканът ще направи правописна грешка. Основната функция на служещите там, освен унищожаване на Вярата, е да се следят взаимно. Този папа не е единственият служител на сатаната, целият Ватикан е замислен в началото като едно голямо ООД, после като духовен център (на кого всеки да поразсъждава самостоятелно). Българите имат изключително чувство за вяра, сигурна съм, че никой от нас няма нужда от посредник между себе си и Бога. Имам предвид Творецът, Вселенският Разум, а не широкоразпространените други божества, от които бъка във всяка религиозна доктрина, включително и християнството.
6
1