sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Космоса и Вселената»Кога настъпва есенното равноденствие

Кога настъпва есенното равноденствие

Есенно равноденствие

Есенното равноденствие е момент с особено значение в годината. Това е положение, при което в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето денят и нощта са равни по продължителност.

Тази година есенното равноденствие настъпва на 22 септември в в 22:21 часа вечерта.

През първия есенен месец енергийното влияние на планетите е особено опасно за хората със слаба психика, склонните към депресии, употребяващите алкохол и наркотици.

В българската традиция есенното равноденствие се отбелязвало на християнския празник – Кръстовден. Вярвало се, че еднаквостта на деня и нощта бележат началото на тъмния период на годината.

Това е и периодът, в който змейовете се прибират високо в планините, за да прекарат зимата в своите пещери.

В старогръцките митове се смята, че това е времето, когато Персефона слиза при своя съпруг – богът на подземното царство Хадес и прекарвала при него 6 месеца в годината.

Това отключвало тъгата на нейната майка – богинята на плодородието Деметра. Тъгата на богинята се разпростирала по цялата Земя и довеждала зимата.

Слънцето

Есенното равноденствие е сред едни от най-енергийни дни в годината. То е символ на плодородието, равновесието и мъдростта. През този период процесите в природата се насочват навътре.

Това е времето, в което можем да работим към нашето израстване, усъвършенстване и самосъзнание.

В седмицата на есенното равноденствие астролозите изчислиха, че това ще е най-кратката седмица в годината. Тази седмица ще бъде с 21 или 22 секунди по-малко от 24 часа.

Явлението се дължи на факта, че орбитата на Земята, която се върти около Слънцето, не е идеално кръгла, а е елиптична. Така планетата ни понякога е по-близо до звездата от Слънчевата система.

През средата на септември и средата на март продължителността на въртенето на Земята се увеличава.

Вариациите на земната скорост по орбитата означават, че денонощията, продължават малко по-малко от 24 часа през март и септември и малко по-дълго през декември и юни.

Денонощията ща започнат отново да се увеличават, като максималното, което ще достигнат е от 24 часа и 30 секунди в края на декември, когато дните са най-къси.

Кръстовден

А знаете ли защо листата на дърветата започват да пожълтяват? Когато дните започнат да намаляват, широколистните дървета подават сигнал към своите листа и те започват да произвеждат по-малко от зеления пигмент хлорофил. Крайният резултат е избледнели и пожълтели листа, които са нещото, с което всички свързваме есента. От температурата и атмосферните условия зависи колко дълъг ще е процесът по пожълтяване короната на дърветата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 12
4 12
3 5
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати