Загадките на 7-те нови чудеса на света

Рио де Жанейро

През 2006 г. след ожесточена надпревара, в която участваха 21 обекта, бяха селекционирани седемте нови чудеса на света.

Те са Великата китайска стена, град Петра в Йордания, статуята на Христос в Бразилия, Мачу Пикчу в Перу, Чичен Ица в Мексико, Колизеумът в Рим и Тадж Махал в Индия.

Великата китайска стена е дълга 6700 км и в миналото е била използвана като отбранително съоръжение. Стената е построена от VII в. до IV в. пр. Христа, за да защити кралските династии от нашествия на хуни, монголи и други племена.

Пирамиди на маите

Древният град Петра се намира в югозападната част на Йордания. Построен е около долината на Моисей. В миналото е бил столица на царство на набатеите.

През 106 г. сл. Христа набатеите са били разгромени от римски легиони. И така града преминал под управлението на римляните.

Петра, Йордания

Статуята на Христос в Бразилия е дълга 38 м. и с разперени ръце гледа към Рио де Жанейро.

Статуята е изваяна от полско-френския скулптор Пол Ландовски. Тя тежи над 1000 т, отделните ѝ части са изградени във Франция и са докарани в Бразилия с кораб. Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931 г.

Чичен Ица

Мачу Пикчу в Перу е построен по времето на инките през XV в. Големите стени, храмовете, дворците и домовете в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите.

Загадка за учените си остава как тези големи камъни са пренесени на такава надморска височина.

Пирамидата в Чичен Ица в Мексико е стъпаловидна. Този храм се смята за най-свещеното място на маите от полуостров Юкатан в Мексико.

Пирамидата е изградена съобразно слънчевия календар, за да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата ѝ змия.

Колизеумът в Рим представлява амфитеатър. Открит е през 80 г. от император Тит на церемония за игри, продължили 100 дни.

Колизеумуът бил арена, на която гладиаторите се сражавали до смърт.

Тадж Махал в Индия е построен от император Шах Джахан между 1632 г. и 1654 г. Храмът е мавзолей за любимата съпруга на императора - Мумтаз Махал, която умира при раждане.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 4
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати