Ритуалът на въртящите се дервиши

Въртящи се дервиши

Дервишите са определяни като странстващи мистици, като хора на любовта, хора на сърцето.

Танцът на дервишите се нарича сема и представлява общуване с Бога. Всяка част от танца и дрехата на дервиша носят дълбока символика.

Шапката от камилска вълна представлява надгробния камък на егото, а бялата широкопола одежда – булото на егото. Сваляйки черното си наметало в началото на ритуала, дервишът се преражда духовно за истината. Черният плащ символизира егото, което се сваля.

В началото на танца дервишът скръства ръце на гърдите си – символ на числото 1 и доказателство за единението с Бога. Докато се върти, едната ръка на дервиша сочи нагоре към небето, за да получи благословията на Бога, а другата сочи земята, за да предаде тази благословия на останалите хора.

Дервишът се върти отдясно наляво и така обгръща цялото човечество с любов.

Духовните практики на дервишите са 2 основни – зикар и сема. Те представляват едно изчистване и спиране на ума – само тогава човек може да бъде докоснат от божественото.

За родоначалник на ритуала сема се определя Джелаледин Руми – един от най-големите мистици в исляма. Той е роден на 30 септември 1207 г. в град Балх, източна Персия. Семейството му, принудено от нашествията на Чингиз хан, избягало от родния си град и след години скитане попаднали в град Кония, който се намира на териториите на днешна Турция.

Дервиши

След смъртта на баща си Руми застава начело на софистката школа в града. През 1244 г. Руми се среща за първи път със странстващ дервиш на име Шамс от Табриз. След като се запознава със странстващия дервиш Руми, изоставя всичките си занимания и се отдава на пътя на любовта.

Според легендите учениците на Руми много ревнували от близостта му с Шамс. Един ден те убили странстващия дервиш и скрили тялото му.

След изчезването на Шамс Руми излязъл в задния двор на дома си и видял една колона. В скръбта си по изгубения близък приятел, той се хванал за колоната и започнал да се върти.

Според легендите така се родила традицията на въртящите се дервиши.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
сс
сс
15.07.2014 20:57
Вместо Елиф Шафак направи си четете Руми.Най-великият поет,може да намерите стиховете му на всеки език в интернет.
0
1
nani
nani
19.05.2014 19:14
прочетете "Любов" на Елиф Шафак
1
0
vikk
vikk
28.08.2013 20:17
статията е много интересна
2
0