sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Душата живее в сърцето

Душата живее в сърцето

Душа

След трансплантация приемниците на донорските органи загадъчно променят характера си.

Преди няколко години Силвана Песка от Неапол даде на съд хирурга, направил ѝ операция за присаждане на сърце. Научавайки това, лекарят останал изумен: Интервенцията минала успешно и пациентката се чувствала отлично. От какво ли тогава е недоволна? Какъв бил мотивът на капризната дама?

Оказало се, че мъжът, чието сърце хирургът присадил в тялото на Силвана, се е самоубил от любовна мъка. „Преди операцията бях весела и бодра, а след нея все по-често започнах да изпадам в депресия. Даже клиентите в кафето, в което работя, забелязваха мрачното ми настроение. А шефът ми направо ме заплаша с уволнение”, разказва Силвана.

Но това не е най-страшното. С новото си сърце госпожа Песка все по-често започнала да изпитва желание да стегне въжето около врати си, както направил предишният собственик на органа.

Транспалнтация

Подобни мистики са често срещани след трансплантирането на органи.

Ето и друг случай с американката Силви Клер. След като получава ново сърце, заклетата вегетарианка и трезвеница, изведнъж започва да се тъпче с хамбургери и да се налива с бира. Всичко се изяснило, когато Силви узнала, че 18-годишният Тим, загинал в катастрофа с мотоциклет, обожавал тези два продукта.

Странни съвпадения? Или просто характерът и вкусовете на донорите се предават в техните нови собственици? А може би в тях се вселява душата на загиналите?

Сърце

Всички тези въпроси озадачили физиолога д-р Пол Пирсол от клиниката Синай в Детройт. В течение на няколко години той изучавал случаи, в които човек се променя след трансплантация. И стигнал до извода, че сърцето съдържа информация, от която се ръководи човешкият мозък.

Заради това пулсиращият орган, отивайки в чуждо тяло, започва да командва новия си хазяйн, изменяйки неговите навици и характер.

За своите наблюдения Пистол разказва в книгата си Кода на сърцето. „На 41-годишен мъж бе присадено сърце на 19-годишно момиче. Мъжът бил свит по характер, меланхолик. Но след това закипя от енергия, придоби бурен темперамент и у него се появи необяснимо желание и интерес към живота”, пише ученият.

Друг случай: фригидна 35-годишна съпруга се превръща в страстна любовница, след като получава сърце на 24-годишна проститутка.

И така Пирсол стига до заключението, че душата или характерът на човек, „живее” не в мозъка, както се е считало досега, а в неговото сърце. Затова пазете вашето сърце – то е дом на душата ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (9)

Изпрати
Човек на науката
Човек на науката
26.12.2015 10:35
Това не е изцяло правилно. Промените в характера се случват не само при трансплантация на сърце, но при който и да е орган като цяло. Съществува теория на "клетъчна памет", която гласи, че паметта на човека се пази в цялото тяло, а не само в мозъка. Въпреки, че това е само теория, е по-неабсурдно от това, че има каквото и да е общо между сърцето и характера на човек. Сърцето е мускул пълен с кръв и това е.
2
6
38449
38449
25.04.2014 12:16
Звучи добре!къде мога да си присадя сърце на професор или милионер?Майтап бе, Уили!
6
16
Monny Monsterr
Monny Monsterr
23.04.2014 23:04
Всеки си има мнение. Нито аз, нито вие можете да кажете къде "живее" душата. Явно всеки е сигурен в думите си, но не забравяйте, че тези неща засега не са напълно доказани. Но сами си направете извода, след като вече знаете за тези случаи след трансплантация.
6
0
иле-ели
иле-ели
22.04.2014 01:59
със сигурност е в мозъка... но ако сърцето влияе, то то влияе според големината си най-вероятно, според това какво количество кръв изпомпва и колко кислород и кръв стига до мозъка... най- вероятно и от там са промените /освен чисто психологическите разбира се/
6
2
Таня
Таня
23.03.2014 14:10
никой все още не е доказал безспорно къде живее душата
така, че .. всичко е хипотези
четете и се забавлявайте на феномена
5
2
добрева
добрева
24.01.2014 19:20
Статията е пълна глурост ! Храмът на Душата е мозъкът !
15
15
Sunny
Sunny
22.03.2014 22:05
Това не е вярно! Ванга го е казвала приживе: "Душата е свързана със сребърна, невидима нишка с тялото, директно през фонтанелата, тя е тънка като косъм, но здрава като стомана. Душата стои на педя разстояние над фонтанелата
6
0
иван
иван
14.05.2013 12:28
Човешката неблагодарност няма граници !!! Тая ... да не казвам каква, да върне сърцето, за което много страдащи биха дали всичко на света, и да умира ! Научната стойност на статията оставям без коментар...
12
15
рррр
рррр
12.05.2013 22:26
тия дето са претърпяли такава трансплантация, трябва да са благодарни, че са имали шанса живота им да продължи!
12
0