sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Доброто настроение подобрява полезрението

Доброто настроение подобрява полезрението

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669356
Доброто настроение подобрява полезрението
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Добре известната ни фраза "някой гледа розово" не е от вчера, а е реалност – когато човек е в добро настроение, той може да вижда повече и забелязва повече неща, отколкото, когато e в лошо, разказват психолози от Университета на Торонто. "Доброто и лошо настроение могат да променят режима на работа на човешкия мозък. Резултатите от изследването показват, че когато сме в добро настроение, човек възприема повече информация, отколкото когато не сме", смята проф. Адам Андерсон.

Той и неговите колеги използвали магнитно-резонансна томография, за да видят, как човешкият мозъкът се справя с визуалната информация, когато човек гледа розово и когато е в неутрално или лошо настроение.

На участващите в изследването са показвани колажи за кратко време, състоящи се от снимка на лице в средата, заобиколена от различни пейзажи. Участниците в експеримента са помолени да определят пола на човека от снимката. Резултатите показали, че участниците с лошо настроение виждали лицето в центъра, но не го отличавали от заобикалящите го пейзажи. Обратният ефект се наблюдавал при хората в добро настроение - те не само виждали лицето, но и всичко заобикалящо го.

Томографията ясно показала, че доброто настроение е увеличавало, а лошото намалявало реакцията на онази част на мозъка, която е пряко свързана с разпознаването на образи.

Когато човек е в добро настроение, той възприема по-добре околната среда и може да опознае по-добре заобикалящите го обекти, споделя един от авторите на изследването.

Запазете оптимизма в себе си и гледайте розово на нещата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати