Поверия за Коледа

Поверия за Коледа

Съществуват много поверия за Коледа, които са били важна част от отбелязването на празника. Едно от вярванията за Коледа е, че всеки трябва да отиде и да си купи нещо от пазара – може да е малко и евтино, но да е ново.

На Коледа метенето, прането, чистенето и подреждането не само че не се препоръчват, ами направо са забранени. Всичко трябва да е свършено през деня преди Коледа, точно преди Бъдни вечер. На Коледа не трябва да се шие, иначе някой в семейството ще ослепее.

На Коледа се ходи на гости и се приемат гости. На Коледа се обличат най-хубавите дрехи, но не и черни дрехи. Облечете ли се в черно за Коледа, това може да донесе нещастие.

В нощта преди Коледа всеки може да си пожелае нещо, защото това е нощта, в която стават чудеса.

В нощта преди Коледа – на Бъдни вечер, неомъжените жени не трябва да изяждат първото залче от питката, а да го оставят на масата и после да го скрият под възглавницата си. През нощта ще сънуват мъж – това ще е мъжът, с когото ще прекарат живота си.

Коледа

Ако на Коледа има виелица, пролетта ще дойде по-рано. Ако на Коледа има слана на клоните на дърветата, ще има богата реколта от жито през следващата година.

Когато Коледният ден е топъл, пролетта е студена. Ако на Коледа вали сняг, годината ще е с много богата реколта. От Коледа до Йордановден не се ходи на лов, иначе с ловеца може да се случи нещастие.

На Коледната трапеза между хората на масата трябва да има разстояние, за да могат и мъртвите роднини да са между тях.

На Коледната трапеза не се пие вода – който пие вода, ще е жаден, когато няма откъде да вземе вода.

Когато Коледа се падне във вторник, ще вали много през пролетта. Ако е в сряда, пролетта ще е без дъждове. Ако Коледа се падне в четвъртък, януари и февруари няма да са много студени. Ако е в петък, до март ще е страшен студ.

Когато Коледа е в събота, лятото ще е дъждовно и ще има земетресения през годината. В Неделя ли е Коледа, през лятото и капка дъжд няма да падне. Щом Коледа е в понеделник, ще има добра реколта през годината.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
...
...
24.12.2012 12:55
Коледа е в Вторник .. в Понеделник е Бъдни вечер...
2
2
??
??
25.12.2013 17:08
Сряда..... Календари имате ли, колеги ?
2
2
edno momi4e...
edno momi4e...
24.12.2012 10:38
коледа е в понеделник!
2
2