Статуи на Буда и Христос са най-силни за медитация

Буда

Медитацията е универсална традиция. Създадена е хиляди години преди настъпването на съвременната цивилизация. Предавана от поколение на поколение, тя претърпява непрекъснати и строги проверки, като запазва първоначалната си форма.

Основните и най-важни черти на йога са простота, всеобхватност и търпимост. В нея се съдържат основните учения и подходи, съставляващи всички познати философии, религии и учения.

Медитацията е за всички, независимо от тяхната религия. Тя освобождава задръжките на нисшите сетива и разума. Истинската медитация се нарича трансцедентална, като това прилагателно не е привлекателен лозунг, а отразява красотата й.

При нея човек се извисява над всички страхове, желания, копнежи и емоции - положителни и отрицателни. Когато се достигне до истинското трансцедентално състояние медитиращия

няма усещане за тяло, разум или двойственост, а става едно със знанието и познаваемото.

В Будизма медитацията се занимава с две теми: преобразуването на ума и изследването му. Във времето на Буда медитация са практикували не само монаси и монахини, но и обикновените хора. До днес тази традиция се спазва от всички силно вярващи будисти и хора, желаещи душевен мир.

Медитацията пред статуя на Буда е много по-силна от обикновената. Статуята на Буда изразява жеста на състрадание. Ако сте решили да медитирате си купете една такава. Не е нужно да е голяма - дори най-малките по размер вършат работа. Когато почувствате гняв, влезте в стаята където е статуята и погледнете Буда. Седнете като него и чувствайте състрадание.

Медитация

По този начин във вас ще настъпи трансформация, гневът ще се промени, вълнението ще се оттегли. Това не е различна енергия- просто качеството и се променя, тя отива на по- висше ниво.

И това не е единствения начин на медитация. Седейки често пред статуята и размишлявайки вие ще достигнете до дълбините на душата си и ще опознаете себе си. А човек, който е опознал себе си е готов да опознае света и непознатото.

За медитацията пред статуя на Христос се знае все още малко. Скептиците твърдят, че Христос никога не е медитирал и никога не е учил учениците си на това. Има две тези, които могат да оборят това твърдение. Първата се крие в превода на Библията.

На местата, на които пише, че трябва да се „размишлява” реалния превод е „медитира”. И всъщност идеята на вглъбяване е всъщност идеята за медитация и вглеждане в себе си. Втората теза е, че принципа за единна религия не дели Христос и Буда- те са просто едни от многото лица на Висшия разум и техните идеи са еднакви.

Статуята на Христос, използвана за медитация, е от бял мрамор и куха отвътре. Няма нищо по-различно в начина на медитация, от този със статуя на Буда.

Рейтинг

5 0
4 6
3 2
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван Ташев
Иван Ташев
08.09.2017 07:52
Първо, че Буда е бил лъжепророк и второ,че Христос е Бог. Това е така защото нашия Бог е триединен-Бог-отец,Бог-син,Бог-дух Светаго.
0
0
Лариса
Лариса
04.04.2013 22:16
ДОКЪДЕ НИЕ, ХОРАТА, СМЕ СТИГНАЛИ В НАГЛОСТТА СИ- РАЗДЕЛИХМЕ И БОГА, И ВЯРАТА...
1
2