Sanovnik.bg»Мрежата»Анонимен в Sanovnik.bg
Анонимен
Анонимен
Новак

Моята Стена

  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Древноегипетските боговепреди 7 годиниЕгипет е цивилизация с хилядолетна
    пленяваща ума история. Тя е известна и асоциирана с фараони,Нил,пирамидите,невероятна архитектура,но и със своите божества.

    Египетските богове смайват със своите странни и чудни форми- от хора с глави на животни, до животни с глави на хора (има разбира се богове с изцяло човешки облик).

    По-долу ще разгледаме някой Египетски божества:

    Ре
    Познат повече като Ра, е главно египетско божество, бог творец и образ на слънцето. Името му означава "Този,който се възвислява". Същата дума, употребена в египетски език не като божествено име,означава "слънце","ден","светлина". Главен култов център е Хелиопол.

    Озирис
    Усире -името му вероятно означава "Престол на окото",но е възможно и друга етимология. Озирис(Усире) се изобразява като човешка фигура, която държи царски жезли. Той носи короната на Горен Египет, допълнително украсена с щраусови пера. Тялото му е повито с ленени платна.

    Озирис е олицетворение на мъртвия египетски цар. Озирис,заедно с Изида и Нефтида са фключени в Хелиополската деветка. Съдия и владетел на подземния свят/отвъдното(Дуат). Той се нарича Хентииментиу (този който е начело на западните(т.е на мъртвите)), защото е владетел на отвъдното.

    Анубис
    Египетското му име е Инпу. Той е бог на мъртвите и погребенията. Вероятно името Инпу (на гръцки Анубис)означава "пале",кученце". Най-често се изобразява като чакал или куче с черен цвят.

    Анубис е пазач на некропола и мъртвите. Той предвожда душите на мъртвите към съда на Озирис, оттук идва е и късното му название "Психопомп" (на гръцки -"водач на душите).

    Птах
    Бог творец на град Мемфис. Съпруг на Сахмет и баща на Нефертум,с който съставят божествена триада в Мемфис.

    Птах е в образа на творец, който създава света,като замисли имената на нещата преди да изговори. Това ни довежда до мисълта, че светът е създаден от слово. Главен култов център е град Мемфис.

    Сет
    Зъл бог,брат на Изида и Озирис. Няма точна етимология името му. Сет въплъщава силата на разрухата и агресията. Нарушава хармонията и реда.

    Сет убива бога Озирис за да завземе трона,но синът на Озирос- Хор го побеждава. Не се знае кое е животното на божеството.

    Богини:

    Изида
    Една от най-важните богини. Името и означава "Престол". Съпруга на Озирис и майка на Хор. Изобразява се като жена върху главата на която има знака на престол,изразяващ името й. Понякога вместо престол,на главата й е изобразяван корона от рога слънчев диск между тях.

    Богиня на майчинството,магията(Хека), покровителка на фараон и са я считали за митологична майка на фараона.

    Нефтида
    На египетски Небет-хут("Господарка на дома)е дъщеря на Геб и Нут,съпруга на Сет.

    Изобразява се като жена с йероглифния знак " кошница(означаващ "господар)и "дом" на главата си. Нефтида и Изида се отъждествяват с оплаквачките и жризите който се грижат за "мъртвия" Озирис, и въобще всички мъртви.

    Бастет
    Богиня котка. Първоначално се изобразява като богиня-лъвица. Името й означава"Тази от баст" . Местно божество на град Бубастис. Бастет е дъщеря на Ре и закрилница на майки и деца. Пази жените по време на бременност. Тя се свързва със забавлението и музиката. Отъждествява се със Сахмет ,която олицетворява наказващата сила на божествата,но за разлика от нея Бастет е милостива и грижовна.
  • /АнонименАнонименси добави аватар. Добави и ти!преди 7 години
  • /АнонименАнонимендобави форумната тема: Молитвипреди 7 годиниБиват трудни моменти в живота ни. В такива моменти инстинктивно търсим лесно решение на проблемите си. Ето в такива моменти трябва да се помолим на Бог. Общуването с Бог става чрез молитвата.

    Помнете, че по време на молитва трябва да вярвате, че ще получите желания резултат. Много важно също е да се молите в името на Исус Христос и да искате нещата да протичат в божията воля.

    Ако имате сериозен проблем, който не търпи отлагане може преди вашата молитва да кажете Отче наш и Символ на вярата(Символ верую). Поискайте си прошка преди останалите молитви.

    Ако пък искате денят ви да започне добре и да имате успехи през целия ден кажете сутрешна молитва. Пример за кратка утринна молитва:

    Боже, благодаря Ти, че ме запази милостиво и през тази нощ. Помогни ми да не Те наскърбя с никакъв грях и да прекарам днешния ден угодно на Тебе и спасително за мене. Амин.

    Разбира се не можем да се молим само сутрин,затова казвайте тази кратка дневна молитва:

    Господи Исус Христе, сине Божий,смили се над мен, грешния. Амин

    Вечерта трябва да се молим поради куп причини. Но една молитва към светата троица е точна за всички тях:

    Пресвета троицо, помилуваи нас,Господи,очисти нашите грехове,Владика,прости нашите беззакония,Свети,посети и изцери нашите немощ заради твоето име. Господи помилуваи,Господи помилуваи,Господи помилуваи. Слава на Отца и на Сина и на Светия дух,сега и завинаги,и во веки веков! Амин

    В молитвата има сила. Ако проблема ви не търпи отлагане по сяко време можете да извикате вярващи,божии служители, с които да се помолите заедно.

    Помнете, че преди молитва трябва да сте чисти пред Бога т.е. вътрешно. В такъв смисъл -да поискате прошка за греховете си и така ще сте чисти. Но вътрешната чистота не изисква само прошка,тя се измерва и постига с още неща,но това не е тема на разговора ни. Отделете време за една кратка ваша молитва, в която да поискате Божията прошка в името на нашия спасител Исус Христос. Не бъдете само външно чисти,както Мюсюлманите -къпят се и др. Това тяхното са земни мъдрости и като застане пред Бог той няма да те попита колко си бил чист външно.
  • /АнонименАнонименпопълни профила сипреди 7 години
  • /АнонименАнонименнаправи своята регистрация в sanovnik.bgпреди 7 години