sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Наказанията в древен Рим

Наказанията в древен Рим

Римски гладиатори

Най-тежката наказателна мярка- poena capitis в Древен Рим имала две разновидности: загуба на гражданска правоспособност и доброволно изгнание.

В резултат на такова наказание гражданинът ставал роб с всички съпътстващи последствия. Присъда за пожизнен труд в мини и каменоломни е най-близкото до смъртното наказание, свързано със загуба на свобода.

Едно от най-страшните наказания било разчленяване тялото на несъстоятелен длъжник от кредитори като сурогат за погасяване на дълга. Според законите кредиторите, ако поискат това, можели да разсекат тялото на части и да разделят длъжника, който не е погасил задълженията си в определения срок.

Друго наказание, практикувано в древния Рим, било обезобразяване на външния вид. В съответствие с древноримските закони на обикновените престъпници бръснели главите, а на виновните в по-тежки престъпления в допълнение обръсвали и веждите. Целта на това наказание била по-скоро унижаваща, тъй като мъжете трябвало да заприличат на жени.

Коване на желязо

Клеветниците след обръсване на главата и веждите били жигосвани с клеймо на челото. Разпространени наказания в древния Рим били избождането на очи, изтръгването на език, отсичането на двете ръце, натрошаването на костите на краката и ръцете.

Кастрацията също била практикувана като наказание, както и осъждането на работа в мелница. Всичко това по степен на суровост се е равнявало, според древните римляни, на присъда за каторжна работа.

Осъждане на работа на полето е била наказателна мярка близка до каторжната работа. Бичуването – като самостоятелно наказание било разпространено в армията, семейството и в училище.

Свободните граждани обикновено били наказвани с бой с пръчка, робите били бичувани с бичове с метални ленти, учениците били удряни по ръцете с тънка пръчка.

Учителят хващал провинилия се ученик през средата на тялото, с една ръка го държал във въздуха надолу с главата, а с другата нанасял удари със своето ужасно педагогическо оръжие.

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Учител
Учител
01.04.2015 17:48
За, връщането обратно на пръчката в училище!!!
2
0
моника
моника
15.02.2014 23:13
какви са тези наказания? Особено онова с трошенето на костите и онова за учениците. Тези наказания (говоря за всичките) са направо ужасяващи!
0
1
ххх
ххх
03.02.2015 11:03
Такъв е светът, скъпа
0
0