sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Историята на Далай Лама

Историята на Далай Лама

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k967
Далай Лама

Далай Лама според тибетския будизъм е прероденият бодхисатва Авалокитешвара, бодхисатвата на състраданието. Той се отказал от пълното просветление, за да осъществи на земята мисията по спасяването на всички живи същества.

Всичко започва през далечната 1391 година – тогава е управлявал първият Далай Лама. Като се започне от XVII век до 1959 година Далай Лама е изпълнявал функцията и на цар на Тибет, като е ръководил страната от столицата Лхаса.

Далай Лама се смята за глава на целия тибетски будизъм и когато се обръщат към него, хората го наричат „Ваше светейшество”. Далай Лама в превод означава океан учител, тоест учител, чиито знания са като океана – безкрайни.

С времето Далай Лама, чиято резиденция се намирала в столицата Лхаса, е станал общопризнат авторитет, концентрирал висшата духовна и политическа власт.

В историята на Тибет са известни 14 носители на титлата Далай Лама. Всички те, според учението за прераждането, са въплъщение на един и същ Далай Лама.

В средата на 18 век окончателно е завършен ритуалът за търсене на новия Далай Лама. Раждането на новия Далай Лама е съпроводено обикновено от свръхестествени явления.

След като почине Далай Лама, се търси детето, в което той се е преродил. Особено значение има ритуалът на разпознаване на предмети, принадлежали на починалия.

Далай Лама

Новият Далай Лама се търси сред момченца, които са родени не по-рано от 49 дни след смъртта на Далай Лама и не по-късно от две години след смъртта му. Далай Лама встъпва в длъжност, когато стане на 18 години.

Последният Далай Лама, който е 14-ти по ред, се казва Данцзин Джамцо, и е роден през 1935 година. През 1933 година умира предишният Далай Лама, а през 1935 година, 18 месеца след смъртта му, е открит новият Далай Лама, който е роден в селцето Такцер, провинция Амдо. През 1939 година той напуска селото и заминава за Лхаса. На пет години новият Далай Лама започва образованието си в манастир.

В живота му настъпили големи неприятности, когато през 1949 година в Тибет нахлули войски на Китайската Народна република.

Политическата обстановка принудила управляващите на Тибет да се съгласят с признанието на върховната власт на нашествениците над Тибет.

Китайските власти обявили Далай Лама за заместник-председател на Всекитайското събрание. Но сферата му на влияние била ограничена само в централните райони на Тибет. Затова през 1959 година Далай Лама взел решение и напуснал Лхаса, като избрал за живеене Дхармсала в Индия.

През 1963 година Далай Лама представя проекта си за демократична конституция на Тибет и в Дхармсала е свикано първото заседание на Тибетския парламент.

Голямата мечта на Далай Лама е да превърне Тибет в зона, лишена от насилие, оръжие и тя да бъде мястото на хармонично съществуване на човека и природата. За мирния му план за възстановяването на мира и правата на човека в Тибет Далай Лама е получил Нобелова премия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 6
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати