Карнавалите от средновековието до днес

Карнавалите от средновековието до днес

И тази година най-известните европейски карнавали във Венеция и Ница ще посрещнат многобройните си почитатели. Последните седмици от месец февруари са запазени за забавления.

Страст, мистерия, игра, забавления.....това е част от привлекателността на карнавалите, които датират още от средновековието. В дните на живот с маска почти всичко е било позволено. Тогава е била и единствената възможност хората изцяло да се отпуснат, да забравят за безкрайните забрани и да се отдадат на всички удоволствия....

Един от най-старите и най-известни карнавали е този във Венеция. Официално се провежда от ХV век. По онова време зад маската са били всички и богати и бедни, а маските са били и все още са най-важният момент от карнавала във Венеция. Този карнавал е бил забранен само по време на фашизма.

Обикновено се провежда две седмици преди започването на великденските пости, а тази година се провежда от 14 до 24 февруари. Освен официалната програма под открито небе на площад Сан Марко, на много други площади, улици и мостове гостите на Венеция ще бъдат забавлявани от музиканти, акробати, магове и клоуни.

Освен карнавала обаче във Венеция обезателно трябва да се види площад Сан Марко, базиликата Св. Марко с мозайките, двореца на Дожите, мостът на въздишките, мост Риалто...

Карнавалите от средновековието до днес

Друг не по-малко известен карнавал в Европа е този в Ница. Той също датира от средновековието, а тази година е неговото 125 издание. Карнавалът в Ница се различава по това, че всяка година има тема.

Тази година темата е "Крал на маскарада" - маскирането в най-широкия смисъл на думата. Датата на провеждането също е различна, но месецът винаги е февруари. Тази година се провежда от 13 февруари до 1 март. Веселите карнавални шествия богато украсено с цветни платформи преминават по Английската променада, през центъра на града или през Залива на ангелите.

В Ница освен Английската променада, обезателно трябва да се види хотел Негреско (най-скъпият хотел в Ница), кея на Съединените щати, хълма на дворците, залива, площад Гарибал.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати