sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Азиатски традиции за Нова година

Азиатски традиции за Нова година

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Азиатски традиции за Нова година
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Във Виетнам на Нова година се запалват големи огньове с падането на тъмнината. Около огньовете се събират цели семейства, а на въглища се приготвят лакомства от ориз.

В новогодишната нощ се забравят всички обиди и караници. Следващия ден се празнува вкъщи. Първият човек, който влезе в къщата, ще определи дали тя ще донесе късмет – ако е добър приятел на семейството, всичко ще е наред.

В Новогодишната нощ във Виетнам пускат живи риби в реки и езера. Според предание на гърба на риба плува бог, който на Нова година отива на небето, за да разкаже за проблемите на хората на Земята.

В Китай Нова година се празнува по време на новолунието в края на януари или началото на февруари. Празничната процесия е съпроводена от много запалени фенери.

Целта им е да освети пътя на Новата година. Тъй като се смята, че Новата година е обкръжена от зли духове и сили, те се плашат с фойерверки и кречетала.

Азиатски традиции за Нова година

В Япония Нова година е най-големият празник. Той се празнува една седмица, която е известна като Златната седмица. Старата година се изпраща с посещение на ресторант.

В полунощ японците започват да се смеят, тъй като вярват, че смехът ще им донесе късмет през Новата година. На първи януари се посещава храм, в който камбаната се бие сто и осем пъти.

С всеки удар според японците изчезва всичко лошо, което се е случило през изминалата година, за да не се повтаря през Новата година. За да изгонят злите духове, японците закачат снопчета слама пред вратите си.

В домовете на видно място се поставят оризови питки, върху които се поставят няколко мандарини, които символизират щастие, здраве и дълголетие.

До вратата на дома се поставя бамбукова пръчка и борова клонка – това са символи на верността и на дълголетието. В Новогодишната нощ се забранява да се произнасят думи с негативно значение.

На Нова година във всяка японска къща се появяват три клонки – бамбукова, за да пораснат бързо децата, сливова, за да имат добри помощници стопаните на дома, и борови, за да живеят дълго всички членове на семейството.

Забранено е да се произнасят думи, които са свързани с определени животни – лисица, дракон, тигър и змия. Ако някое дете наруши забраната, родителите избърсват устата му с ритуална кърпа.

Новата година се посреща след изгрева на слънцето – тогава японците си разменят подаръци. Както и при китайците, при японците са задължителни посещенията на родителите в първия ден от новата година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати