Аязмото на Света Марина лекува болни очи

Аязмото на Света Марина лекува болни очи

Водата на аязмото Света Марина край Карлово е целебна за очни болести и за кожни екземи. Животворната течност цери и други здравословни проблеми, включително депресии и психически отклонения.

Това установили хората преди няколко века. Вярващи възрастни жени ходили всяка година на 17 юли, деня на Света Марина, на брега на Стара река. Разравяли сухата пръст с ръце и от там бликвала вода.

Те поставяли чучурче, за да хванат водата, палили свещи, наливали вода и носили вкъщи за здраве и изцеление. След това водата около чучурчето изчезвала, наоколо всичко запустявало, но на същия ден на следващата година ритуалът се повтарял отново.

Вярата в Света Марина и целебната вода на аязмото за карловци е нещо изконно, то се предава от поколение на поколение. Хора от различни краища на страната всеки ден идват тук, за да открият чудотворната сила на водата.

В първите дни, когато потича тънката струйка, тук идва варненец, пратен от Ванга. Човекът ходил до Петрич, а пророчицата му казала, че утешение за своите неволи ще получи, след като посети параклиса "Света Марина" в Карлово, разказва историята "Уикенд за жената". Пророчицата му казала и точното място.

След него дошъл човек от Македония да търси изцеление за очите си. Прехвърлил вече 70-те, в един момент си спомнил, че като младеж е минавал по тези места и знаел, че водата в параклиса "Света Марина" лекува очи.

Карловка от турски произход припомня какво й се случило на това място. Жената била бременна, скоро щяла да ражда. Минавала от там през зимата, в най-голямата поледица и се подхлъзнала и паднала. Ударила се толкова лошо, че се изплашила и силно се помолила детето й да остане живо и да се роди здраво. Така и станало.

Света Марина е дълбоко почитана по българските земи. Храм, носещ името на Света Марина, покровителката на Карлово, е построен още в ранното Средновековие, но по време на турското робство той е разрушен и върху него е вдигната джамия.

През 1909 година е построен параклис, вкопан в земята, през 50-те години обаче комунистическата власт го събаря и затрупва аязмото, което се намира на около 200 метра северно от него.

На 25 май 1993 г. карловската пророчица Алина сънува сън, който й подсказва, че параклисът "Света Марина" трябва да бъде възстановен.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 7
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Даниела
Даниела
08.09.2013 21:12
Прочетох статията.Мога да изпратя снимки и от двете места ,където има аязмо на св. Марина.Има аязмо в Карлово и между село Кесарево и село Джулю
ница.Реките ,които минават през Карлово ии Кесарево се наричат Стара река,но са различни.:)
0
0
Eeeh
Eeeh
02.05.2012 09:33
1. Към "сън": няма нужда от поправка - точно в Карлово си е мястото! :) Намира се до реката, която разделя града на 2 части (източна и западна).
2. Интересен е фактът, че когато разкопават аязмото през '93год. на стената има останки от икона на Св. Марина. Опитвайки се да я възтановят иконописците мислят, че Св.Марина е нарисувана с крила. По-късно, след анализи и проучвания, разбират, че зад нея е изобразен хребетът на Стара планина, който има точно формата на 2 крила. Следователно това е наистина свещено място и трябва да си е точно там :)
1
1
sun
sun
07.08.2011 11:12
Трябва да направите поправка, не е край Карлово, а край село Кесарево, община Стражица, именно от там минава Река Стара река.
0
0