Общото между хумора и течностите

Хумор

Думата ескимо, която е известна навсякъде като име на сладолед, има пряко отношение към ескимосите. Всъщност истинското наименование на тази народност е точно ескимо, защото на езика на американските индианци означава хора, които ядат сурово месо.

Самото ескимо било изобретено от датския емигрант в САЩ Кристиан Нелсон. През 1920 година той наблюдавал как едно дете се чудело какво да купи – сладолед или шоколад. Тогава Нелсон измислил сладолед, който е обвит в шоколад, и го кръстил сладкиша на ескимоса.

Думата хумор произлиза от гръцката дума със същото звучене, която се превежда като влажност. На пръв поглед изглежда, че влажността няма отношение към хумора.

В античната медицина състоянието на човека се описвало със съотношението на четири течности – кръв, лимфа, и два вида жлъчна течност – черна и жълта.

Според античните лечители недостигът или излишъкът на някоя от течностите води до влошаване на здравето. Хумор се е наричало състояние, в което всички течности в човешкото тяло са в правилно съотношение.

В САЩ, в щата Ню Мексико, съществува град, който се нарича Truth-or-Consequences, което в превод означава истина или последствия. Този град първоначално бил известен като Хот Спрингс заради горещите извори, които изобилствали в околността му.

Банкок

През 1950 г. Ралф Едуърдс, водещ на популярното радиошоу Истина или последствия решил да окаже честта на някой град, като му подари името на шоуто си по случай неговия десети рожден ден. Властите на Хот Спрингс решили да приемат тази чест, още повече че съществуват още пет града, които се наричат Хот Спрингс.

Пълното официално име на столицата на Тайланд звучи по следния начин: Крунгтеп Маханакон Аморн Раттанакосин Махинтара Юдтая Махадилок Поп Нопарат Ратчатани Буриром Удомратчневес Махасатарн Аморн Пимарн Авалтарнсатит Сакататтия Висанукрам Прасит.

На тайландски то се изписва с една дума, която се състои от 152 букви. Съкратеното название, което използват всички тайландци, е Крунгтеп.

Банкок, Тайланд

Преводът на цялото име на града е град на ангелите, най-голямата съкровищница на небесните перли, велика земя, най-главното кралство, царствена столица, дарена с девет скъпоценни камъка, с изобилие от дворци, които приличат на райско жилище, божествен приют и пристанище за преродените души.

Като Банкок столицата на Тайланд е известна само на чужденците – тази дума изобщо не се използва от жителите на Тайланд и те дълбоко презират всеки, който се опита да нарече така Крунгтеп.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати