Отхриха праисторическо произведение на изкуството

Отхриха праисторическо произведение на изкуството

Kъс скала с издълбани човешки лица отпреди 200 хил. години е може би най-древното произведение на изкуството, изработено като творба от човешка ръка, смятат италиански археолози.

Нахотката е разкрита от Пиетро Гайето, който се натъкнал на нея по време на експедиция в италианската област Бонзонаска. Според него в къса скала са издялани 2 лица, които гледат в противоположна посока.

Едното е с брада и е много изразително. Нейният създател е сигурно представител на изчезнал човешки вид - хомо еректус, смятат експертите, изследвали находката. Според Гайето скулптурата е използвана за ритуали. За местните жители в района праисторическите скулптури не са нещо необичайно.

Наричат находката „Лицето на Бонзоне”. Твърденията на археолозите обаче предизвикват дискусии и спорове, защото се смята, че хоминидите не са можели да мислят символично и затова са били неспособни да създават изкуство.

Най-ранните примери за човешко творчество датират отпреди 100 000 години. Някои предмети, за които също се твърди, че са древно изкуство, са по-стари от лицата от Борзонаска.

В Мексико през 1999 г. била намерена скулптурна фигурка на 400 000 години. Традиционалистите обаче смятат, че това не са човешки произведения, а фигурите са изваяни от геологическите процеси.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати