sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Днес е Успение Богородично

Днес е Успение Богородично

Днес е Успение Богородично
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Днес, 15 август, е един от най-големите християнски празници - Успение на Пресвета Богородица. Пресветата Дева се почита като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище.

Според Светото писание днес е денят, в който 64-годишната Божия майка напуска земния живот и отива при сина си на набето. Три дни по-рано тя е била известена от Архангел Гавраил, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство.

Последното желание на Пресветата Дева е да види Светите апостоли заедно. Те се пренасят през вратите на дома й в Йерусалим по чуден начин.

Три дни след известието на Архангел Гавраил обкръщеният от ангелски ликови и светци Исус Христос слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Божиета майка погребват в една пещера край Гетсимания, след което затварят входа с камък. Там обаче заварват само плращеницата й три дни по-късно, когато отиват да отворят гроба.

Днешният празник е известен сред християните като Голяма Богородица. Малка Богородица или денят, в който е родена Христовата майка, се чества на 8 септември.

Днес се освещават обредни хлябове, след което домакините ги раздават за здраве и за починалите близки.

На днешния ден се правят родови сбирки, на които се дават курбани за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. На масата има прясна питка, каша от пиле, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мария, Мариам, Мика, Мара, Маша, Мариан, Мариана, Панайот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest