Кой всъщност е отрязал ухото на Ван Гог?

Ван Гог

Всички сме чували увлекателната история как Ван Гог просто е взел бръснача и спонтанно отрязал част от ухото си. Ако обаче се направи доста по-задълбочен анализ, тогава ще разберем, че може би тези исторически факти не са самата истина и са доста преувеличени.

Така например е твърде вероятно това да е било направено от Пол Гоген, с който те са били съквартиранти дълги години и е твърде възможно да са се скарали, което да е било причината за това Гоген да отреже част от ухото на Ван Гог.

Всичко това се случило през далечната 1888 година, когато той се спречква с приятеля му една вечер преди Коледа. Тогава те двата влизат в спор, който може да е станал причината за това.

Ван Гог всъщност се е опитал да докаже правотатата си, като е взел бръснача и е отрязал ухото си. Друг е и въпросът, доколко е направил това и колко от ухото е срязал, но със сигурност не е било цялото, защото иначе щял да загине.

Ван Гог и Гоген са били много добри приятели дълги години, като дори са живели заедно във Франция. Градчето им е било нещо като комуна и общност за всички хора на изкуството, като днес има редица доказателства, които сочат към това, че далеч не всичко в живота им е било перфектно и идеално.

Заедно с това двамата приятели често спорели за изкуството, като Гог е бил на мнение, че трябва да се рисува само това, което се вижда, докато Гоген е смятал, че трябва художникът да рисува по памет. Ситуацията се накалила изключително много и дори станала опасна, когато на Гог му писнало от тези промени в настроенията и непредсказуемостта на Ван Гог, след което той заявил, че си тръгва.

Кой е отрязал ухото на Ван Гог

Анализирайки всички писма и записки, може да се направи извод, че това е било по-скоро случаен инцидент. Причината е бил спорът, който е станал доста сериозен и така се е стигнало до хвърляне на винена чаша от страна на Ван Гог, докато пък Гоген замахнал с рапирата си, закачайки случайно ухото на Ван Гог.

Разбира се, че той веднага съжалил за стореното, но от всичко това можем да съдим, че тази така известна случка е била по-скоро случаен инцидент.

Имайки предвид че все пак те били приятели, Ван Гог не е искал да му създава проблеми със закона и затова не е казал нищо на полицията. При разпита на Гоген обаче той споделил, че Ван Гог сам е направил това и си е срязал ухото, като така днес доголяма степен тази история се дължи само на неговите думи.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати