Оргонна терапия

Оргонна терапия
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Няма човек, който да не е е чувал за Зигмунд Фройд, както и многобройните му теории за различните аспекти от живота на човека, включително за неговото поведение. Една от доста пиперливите и интересни заедно с това теми е свързана с човешката сексуалност, която е била изложена от известния австрийски психоаналитик.

Какво представлява оргонната терапия?

Студентът му Вилхелм Райх взаимства някои от идеите на учителя си Фройд и ги развива в доста радикална посока, излагайки своите мисли. Така например той е на мнение, че енергията на оргазма е способна не само да доставя удоволствие, но и дори да лекува редица болести, включително физическите и психическите.

Именно на това се основава неговото вярване по отношение на тази тема, като той е на мнение, че ако Хитлер се бе присъединил към неговата сексуална "революция", тогава е било твърде вероятно да се избегне войната. Според нацистите обаче тази негова теория е чиста доза леене на вода и я наричат "еврейска конспирация", като поради тази причина австрийски психоаналитик е принуден да избяга в Дания. Голяма част от трудовете му са били изгорени в Германия и Австрия.

След това през 30-те години на миналия век Райх успява да намери скривалище в САЩ, където продължава да развива своите убеждения и виждания, като заедно с това търси подкрепата и на Алберт Айнщайн. Така през 40-те години той пише писмо до него, като го моли да обсъдят този научен въпрос, а именно свързан с оргонната терапия, която се основава на неговото виждане, че здравето на човек зависи основно от функционирането на биологичната енергия. Самата дума на терапията има корена "оргон", който означав "оргазъм".

За да подкрепи теорията си Райх, измисля специален трансформатор, който той самия нарича акумулатор на оргонна енергия. Реално това е просто дървена кутия, която е с алуминиева изолация. Райх е смятал, че тя е могла да съхрани оргона във въздуха, като по този начин според него е имало реален шанс да помогне на голяма част от пациентите да се излекуват от различните физически, но и психически заболявания.

Въпреки множеството писма на психоаналитика Айнщайн тактично го игнорира, но един ден решава все пак да се срещне с него. Въпреки че Айнщайн му казва тактично, че теорията му няма никакъв смисъл, Райх го разбира погрешно, продължавайки да го засипва с писма и след срещата им.

През 40-те и 50-те години така нареченият оргонов акумулатор продължава да набира популярност, а именно въпреки меко казано скептичното мнение на Айнщайн за него. За нещастие на Райх в края на 40-те години Агенцията за контрол на храните и лекарствата иска да направи необходимите тестове и изследвания, но той не дава съгласието си, като така се стига до разследването на случая.

Агенцията събира различни неоспорими доказателство, за да може да спре изобретението на Вилхем Райх и да го премахне от пазара, като същевременно той не спира да ражда различни и дори доста по-налудничави идеи. Така например в началото на 50-те години изобретява машина за изстрелване на вода, която съдържа оргон. Според него така може да се контролират климатичните условия.

През това време обаче Агенцията за контрол на храните и лекарствата вече е успяла да събере неоспорими доказателства, за да може да свали от продажбите оргоновия акумулатор.

Въпреки това Райх игнорира получената съдебна заповед, като поради тази причина е осъден на 2 години затвор през 1957 година. Осем месеца след като присъдата влиза в сила, австрийски психоаналитик умира в затвора в Луисбърг, Пенсилвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати