Защити личното си пространство от манипулатори с тези съвети

Защити личното си пространство от манипулатори с тези съвети

Когато получавате неприятни или дори хейт коментари в социалните мрежи, можем лесно да ги игнорираме, защото това са непознати за нас хора и не се интересуваме от мнението им. Можем дори просто да ги добавим в черния списък и с това всичко да се реши. Но какво да правим, ако обидните фрази и думи идват от нашите близки хора?

Проява на агресия

Не бива да се тревожите и да се срамувате да изкажете и вие искреното си мнение. Реално подобни съвети, които вие не сте искали, често биват завоалирани под думите ама, аз искам само да ти помогна или мама знае най-добре. Всичко това е погрешно и вие не бива да се поддавате на тази манипулация, защото имате пълното право да не се съгласите. Реално целта на тези хора е просто да излязат прави във всяка една ситуация и да ви натрапят своето мнение, без реално вие да сте им го искали.

Пренасят опита си на другите хора

Това че даден човек е имал негативен опит, не означава автоматично, че и вие ще бъдете оставени в същата ситуация. В случая обаче тези хора, които са и много добри манипулатори, започват всяка фраза с думите Не разбирам хората, които.... Продължението може да е различно, но във всеки един случай никой не може и няма право да говори от името на всички. Това че те са имали негативен опит в този план, не значи автоматично, че и при вас нещата ще са така. Реално за тях не е важно толкова да дадат съвет и да са полезни, а просто да дадат оценка на действията на някого и дори да ги осъдят за поведението им.

Правят се, че са запознати с всяка една тема

Защити личното си пространство от манипулатори с тези съвети

Колкото и книги да сте прочели или дипломи да имате, то това не ви прави непременно по-умни. Хората, които са отлични манипулатори, много умело използват този похват, изкарвайки се по-знаещи от вас и карайки ви да се чувствате неудобно да изразявате вашето лично мнение. Не се поддавайте на това и помнете, че винаги имате право да изразите вашата гледна точка, както и че никой няма право да се меси във вашия живот.

Стратегията на отричането

Например, напомняйки на човека до теб за това, че преди време те е обидил в дадената ситуация, той започва да те убеждава, че се лъжеш и подобно нещо не се е случвало. В този момент започваш да се питаш и дори да си мислиш, че може би паметта те лъже и наистина си се объркала. В никакъв случай не се връзвай на подобна ловка манипулация и вярвай само на себе си.

Защо се държат така?

Важно е да запомните, че далеч невинаги причината е в теб и реално това поведение може да не е лично. Често такива хора са водени от комплексите си или някакви травми от миналото, а също така причината за подобно поведение може да е липсата на емпатия. Много често обаче причината е банална, а именно липсата на възпитание. Именно затова понякога хората могат да са нетактични и груби, но това не им дава правото да се държат така с теб, затова не бива да позволявате подобно поведение.

Как да защитавате личното си пространство?

Защити личното си пространство от манипулатори с тези съвети

Най-лесното и правилното нещо в този случай е просто да премахнете от обкръжението си подобни "приятели" и да спрете да общувате с тях. Но какво да правим, ако така се държи шефът ни, братът на мъжа ни или дори собствената ни майка? В този случай е важно да се научите да отстоявате вашите собствени права и лични граници.

Кажете направо, какво не ви харесва и изразете вашето несъгласие в учтива форма, като не бива да проявявате агресия. Бъдете точни и конкретни, за да може човекът от вас да разбере ясно какво точно не ви устройва в неговото поведение. След това следва да кажете как се чувствате и какви емоции изпитвате в този момент. Не бива да добавяте фрази от типа, колко лош е събеседникът до вас, а просто обяснете в мила форма, че така не ви харесва да се държат с вас и няма да позволите подобно поведение.

Вторият вариант е увереният отказ, ако нещо не ви устройва. Научете се да казвате “не” и да сте непоклатими, отстоявайки правата си. Третият начин може да се нарече "категорична заплаха". В този случай в началото категорично заявявате, че подобно поведение не ви устройва, използвайки факти и аргументирайки се. Опишете и своите емоции, както и в първия случай, но ако не видите промяна по отношение на поведението към вас, тогава можете да пристъпите и към този начин, а именно, казвайки например Ако не спреш да се държиш така, тогава ще се наложи да прекъсна общуването си с теб. Това е краен вариант, а именно ако човекът до вас остава глух на молбите ви и просто не ви чува.

Само вие можете да решите, какво ви устройва и какво не, но във всеки един случай не бива да позволявате да ви манипулират и да ви използват. Токсичните отношения не са направили никого по-щастлив и успешен, затова бъдете твърди и се научете да сте истински щастливи, обкръжавайки се само с верни приятели!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати