Кодът на живота може да се промени чрез генетични ножици

Кодът на живота може да се промени чрез генетични ножици

Терминът генетични ножици е непознат на широката публика, но е нещо, което може да промени кода на човешкия живот. Това епохално откритие принадлежи на две жени, занимаващи се с микробиология - Еманюел Шерпентие и Дженифър Даудна. Научните среди реагират адекватно и двата изследователски екипа, ръководени от тях, печелят Нобелова награда.

Какво представлява откритието на Шерпентие и Даудна?

Това е молекулярният инструмент, с който може да се отреже с изумителна точност желаният генетичен материал от учените, а това на практика позволява намеса в генетиката и промяна на кода на живота.

С този метод науката лесно изследва функциите на гените и открива ролята им в появата на различни болести. На езика на медицината това означава нови възможни лечения на онкологичните и наследствените заболявания.

Откритието, наречено CRISPR-Cas9, може да има безброй приложения в практиката. В растениевъдството може да се открият специфични особености на растенията като устойчивостта им на сушата в по-топлите климатични пояси.

В човешките изследвания обаче тя може да се приложи и за неетични цели като намеса в гените на ембрионите и промени в генетиката им, които да се отразят и на поколенията, а това значи, че като всяка мощна система е нужно да бъде регулирана.

Кодът на живота може да се промени чрез генетични ножици

Кое навежда Шерпентие и Даудна към търсене, чийто резултат е откритата генетична ножица?

Това е откритият преди това генетичен код от други учени, за който се предполага, че е част от древна имунна система, защитаваща бактериите и археите от вируси. Оформя се хипотеза, че бактериите, успели да оцелеят след прекарана вирусна инфекция, възприемат част от генетичния код на вируса в генома си и това е споменът им от прекараната инфекция.

След като откриват как бактериите се защитават от вируси, те стигат до начина, по който да отрежат гена там, където има нужда, за да направят промените, които са нужни.

Този инструмент сега се използва за промяна на ДНК клетки на лабораторни животни, за да се разбере как тези клетки си взаимодействат по време на заболяване. Точните промени в генома са начинът, по който болестите могат да бъдат победени, с премахване на тази част, която е инфектирана.

Развитието на този научен пробив в бъдеще ще доведе до нови открития в полза на човешкия живот.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виктор
Виктор
19.10.2020 17:49
Невероятно откритие и същевременно УЖАС! Не стига,че СИСТЕМАТА ни блъска с глупости,вируси,карантини,хапчета ,фалшива медия и куп неща,че и сега да ни режат ДНКто :Д......кви неща???

ДНКто не бива да се пипа,то само може да се изменя дори и със мисли.Как Водата има структура и памет,дребен пример.Ако тази методика се ползва за ДОБРО....евала ама като знам какви са хората, по-скоро ще го използват за манипулация и контрол.
2
0