Символика на цветята в градината

символика на цветята в градината

Още откакто човекът е открил цветята, те са станали символ на красота, мъдрост и силни чувства. Много хора обаче се интересуват от корена на нещата и затова още в дълбока древност е създаден езикът на цветята, според който всяко цвете има свое скрито послание, което предава съобщение без думи.

Така с цветето се подарява не само късче от нежната природна красота, но и хиляди неизказани думи. Деликатният шифър на цветята е средство за комуникация в Европа от ХVІІ век, а в Изтока още по-рано.

Символ на нещо съкровено и тайно, обратно на грубата показност, това е езикът на цветята, оказал се способен да кодира богатия емоционален свят на човека.

И макар днес по-голямата част от тази символика да е потънала безвъзвратно в дебрите на забравата, все още е известно, че с цветята могат да се показват различни нюанси на чувствата, а и цели идеи.

Сред цветята най-популярни и разпознаваеми са тези, които растат в градината. В този ред на мисли символиката на цветята в градината е най-интересна и най-подходяща за изучаване.

Царицата сред тях е розата и за нейната символика се знае най-много от болшинството хора. Тя символизира едновременно божественото съвършенство в християнския свят, и земното сладострастие, животът и смъртта, моминската чистота и женската плодовитост. Затова се обръща внимание на цвета на розата, изразяващ точно определено чувство.

символика на червената роза

Червената роза символизира страстта, силната, опияняваща любов, а бялата е въздишката и молбата в любовта.

Розовата се свързва с любовната клетва, а синята е символ на невъзможната любов.

Чаената роза роза изразява галантност.

Герберите са обичайни и добре познати градински цветя. Гербер се поднася като знак за преклонение пред ума на получателя.

Далията се свързва с преданост и достойнство и е добър избор за човек, достоен за внимание.

Жасминът е цвете, което ухае така, че предизвиква лека еуфория. Маслото от него използват за еротични масажи, а самото цвете е знак, че получателят е обект на нечии желания.

Лавандулата има успокояващ аромат и в символиката на цветята се свързва с късмет, успех и щастие.

Ирисът също е традиционно цвете в градините. Той предвещава добри новини.

Червеното лале носи същите послания, както червената роза - на силна и гореща любов.

Интересно послание носи растението бял бъз. То изпраща знаци за доброта и състрадание, но изразява и ревност. Затова е подходящо за центъра на букета от градински цветя, а цялостната идея на посланието ще се разбере от цветята, които му правят компания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати