Добри предчувствия, лоши предчувствия - защо се сбъдват?

Добри предчувствия, лоши предчувствия - защо се сбъдват?

Предчувствията понякога ни помагат да вземем правилните решение и да се справим със сложностите в живота ни. Защо обаче при едни надделяват и се материализират лошите, а при другите - добрите предчувствия. Съществува ли такова понятие като интуиция? Ето и отговорите на тези въпроси.

Всички поне веднъж сме казвали фразата Казах ли ти на някои близък. В действителност огромно значение според психолозите тук има фактът дали сме оптимисти или песимисти, като така първите привличат положителния изход от ситуациите в живота си, докато вторите - лошите. Според немския психотерапевт Д. Волф нашите очаквания и притеснения често могат да се материализират в реалния свят.

Принципът на „прогнозата“

За да се докаже това, е бил проведен следният експеримент. Определен брой от участващи са получили снимка на хора, като те са били помолени да кажат след това дали хората на снимките са им приятни или не. На всички участващи в експеримента им е било предложено също така да говорят по телефона с хората от снимките, като им е било казано предварително дали ще си говорят със симпатичен човек или с несимпатичен. Колкото и да е странно, но разговорите се водели по коренно различен начин.

Добри предчувствия - защо се сбъдват?

При първата ситуация те протичали непринудено, като участващите си говорили с хората непринудено и добронамерено, докато във втория случай нещата били коренно различни. С хората, които им е било казано, че са несимпатични, те си говорили студено и сковано, като съответно и хората отсреща им говорили също така.

Това доказва, че очакванията влияят пряко на поведението ни, дори ако не осъзнаваме това, като околните реагират пряко на нашето държание. Ако сме песимисти, то и хората около нас се влияят от нашия собствен негативен стил на общуване, като така се изпълнява именно това, което сме си мислили, че ще стане. Този феномен в психологията е известен с името самоизпълняващи се пророчества.

Шегите на подсъзнанието

Често в ежедневието ни ние казваме фрази от типа Така си и мислех, че ще стане. Подобни заявления влияят пряко на материализирането им в реалността, и това не е всичко. Така например, ако смятате, че даден човек е несигурен, то вие автоматично ще помните само тези случаи и постъпки, когато ви е подвеждал, но не и моментите, когато ви е помогнал.

Подобна е ситуацията, ако вашата лична жизнена философия е негативна, като така сами се вкарвате в рамките на лошите събития и старателно игнорирате щастието в живота си. Така например, дори ако попитате човек в депресия дали се гордее с нещо и какво е постигнал, то той ще ви отговори "нищо", защото ще смята, че нищо съществено не е постигнал, а всички успехи са били просто случайност. Именно затова е много важно да сте положително настроени към всичко в живота си, привличайки щастието и успехите в него.

Силата на убеждението

Веднъж в училище бил направен интересен експеримент, като на учителите били поверени други класове. На едните преподаватели им било казано, че деца са много надарени и талантливи, а другите - обикновени тийнейджъри. В действителност обаче подготовката на децата и в двете паралелки била едно и съща.

Добри предчувствия, лоши предчувствия - защо се сбъдват?

Само след няколко месеца ситуацията се променила, а именно децата, които било казано, че са гении, станали точно такива. Учителите били много по-търпеливи към тях, давайки им да излизат извън рамките на училищната програма, разкривайки потенциала и таланта си.

Учителите, които обучавали другите "обикновени" деца, не се стараели абсолютно и просто преподавали учебния материал по план. Това доказва, че нагласата към един човек може много да ни промени, да ни направи по-уверени в себе си или напротив. Очаквайки да се случи нещо лошо в живота ни, ние реално предизвикваме именно тези събития и отбягваме щастието.

Плацебо ефектът

Това е друг много интересен феномен, който е доказан от много учени. Вярата е способна да твори чудеса, като именно плацебо ефекта доказва това с пълна сила и колко важно е да гледаме положително на нещата, като това важи във всеки един аспект в живота ни.

Именно заради това оптимистите са по-щастливи и успешни в живота. Те просто винаги вярват в себе си и имат позитивна нагласа за всяко едно свое действие, превръщайки своите мечти в реалност и постигайки целите си с лекота.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати