Учени потвърдиха съществуването на нови 50 планети

Учени потвърдиха съществуването на нови 50 планети

Екип от университета Уоруик създаде алгоритъм с машинно обучение, който откри нови 50 планети. Алгоритъмът се е захранил със системата с база данни от извадения космически телескоп Кеплер, който на 15 ноември 2018 беше деактивиран.

Сегашните методи, които повечето учени и изследователи използват за откриването и също за потвърждаването на планети, биват скандализирани до направата на грешки от камерите, но екипът, изработил алгоритъма, смятат, че тяхното изобретение дава нов и по-добър път за валидация на нови планети.

Учените са успели да обучат алгоритъма си да различава съществуващи планети до такива, които не са. След което го пускат да работи върху отделна база данни планетарни кандидати, която по този начин кара изобретението да валидира нови планети.

След започналата работа алгоритъмът е открил 50-те планети, които предизвикаха бурен възторг за научните среди.

Нещо, което се случва за първи път в историята на астрономията – обяснява ентусиазирано екипът от учени. Водещия автор на изследването Дейвид Армстронг коментира, че алгоритъмът, който те са изработили, е позволил да вземат 50 кандидати от множество планети, чакащи потвърждение, след което да ги потвърдят.

Нови планети

Изследването за откритите нови планети е публикувано в журнала Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Армстронг обяснява: Вместо да казваме кои кандидати е по-вероятно да са истински планети, вече можем да кажем каква е прецизната статистическа вероятност, като допълва, че там, където има по-малко от 1% шанс даден кандидат да е фалшиво позитивен, се смята за валидирана планета.

Алгоритъмът е истинско съвършенство за астрономията с факта, че работи страшно бързо, самостоятелно и много ефективно, но г-н Армстронг изтъква: Все още трябва да прекарваме време в обучение на алгоритъма, но веднъж направено, става много по-лесно да бъде приложен върху бъдещи кандидати. Надяваме се да приложим техниката върху големи бази данни с кандидати от настоящи и бъдещи мисии като TESS и PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars), мисия на космически телескоп, предвидена за 2026 година, завършва Армстронг.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати