Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Магии, Вещици и Проклятия»Магическа пръчка - история и факти

Магическа пръчка - история и факти

Магическа пръчка - история и факти - история и факти

Магическите пръчки се завръщат в нашето съвремие. Те отразяват идеята, че човек може да насочи неизвестна сила от природата към материализиране на мисли и желания. В магическия свят те имат огромна сила. Те принадлежат на феи, вещици, магьосници, магове, чародеи и вълшебници.

Магическите пръчки побеждават враговете и завладяват светове чрез сила и магьосничество. От друга страна, те се заклеймяват, че отприщват злото. Но какво знаем за произхода на магическата пръчка?

Магическата пръчка (също вълшебна пръчица, магически жезъл, тояга и пр.) е тънка права пръчка или клонка, понякога оформена като копие или скиптър и със скъпоценен камък или някаква структура в края си. Според учени фолклористи тя е създадена в резултат на човешкото общуване със земята и растенията. Смятало се е, че ако клонка е отрязана от живо дърво, то тогава неговата магическа сила на плодородието се прехвърля върху част от пръчката. Тези качества се предават на всичко, което докосва пръчката (клонката).

Според вярванията в полунощ от живо дърво се режел най-здравия и прав клон. Магьосникът благодарял на дървото, връзвал червена лента на стъблото му, поливал го с вино или вода и му оставял дарове, заровени в земята до корените. След това се прибирал, обелвал клона и го мажел с благоуханни масла. Пръчката се скривала на тъмно място за седем дни и нощи, след което се извършвал определен ритуал за подобряване на силата ѝ.

Съществуват различни хипотези за произхода на магическия образ на пръчката - връзка с култа към фалоса или първоначалното използване като палка за барабан от шамани. В съвременния речник думите магическа пръчка и вълшебна пръчица обикновено се свързват с магия.

История на магическата пръчка

Образът на магическата пръчка е известен от древни времена - археолозите са открили древни скални рисунки, които изобразяват фигури, държащи пръчки. Жреците на редица народи използвали подобия на пръчки, за да извършват различни ритуали. В последствие много индоевропейски народи изобразяват своите богове с различни предмети в ръцете (често като пръчка), символизиращи тяхната сила. Те също така са имали легенди за всякакви магически пръчки.

В класическата гръцко-римска митология тя се е наричала кадуцей. Гръцката богиня Цирцея използвала пръчка, за да превърне хората в животни. В римската митология Меркурий носел пръчка, която се е превърнала в познат символ в медицинския свят.

Магическа пръчка и вещиците

В Средновековието магическата пръчка се използвала от вещици, които били строго заклеймявани от религията. По време на ренесанса интересът към магиите и окултното се възвръща с пълна сила, докато през епохата на просвещението този интерес почти изчезва, а с него и магическата пръчка.

В редица съвременни неоезически движения и религии (например в Уика), магически пръчки се използват по време на различни ритуали. Тези движения се превръщат в попкултура и достигат до Хари Потър в началото на 2000-те.

Образът на магическата пръчка намира широко отражение първо в народните приказки и легенди, като често играе доста важна сюжетна роля в тях, а след това и в популярната култура. Много циркови илюзионисти използват магическата пръчка като атрибут в своите изпълнения (обикновено пръчката на магьосника има дължина не повече от 30 см и около 5-10 мм в диаметър).

Магическата пръчка присъства в много класически приказки и романи. А в доста съвременни научнофантастични и фентъзи произведения магическата пръчка е неразделен елемент от образа на магически персонаж, с която той създава заклинания и извършва други магически действия. Магически пръчки има и в много видео и детски игри, част са от магически партита.

Функция и символика на магическата пръчка

Магическите пръчки са символ на влияние, на лечебни и магически сили. Те се смятат за свещени и мощни. Използват се за заклинания, магии и магьосничество. В приказките пръчката е катализаторът на историята. Във фентъзи и научната фантастика това е инструмент към целта. Магическата пръчка помага на героя / героинята, като премахва препятствията. Историите на научната фантастика използват магическа пръчка за драматични дуелистични сцени. Във всички жанрове магическата пръчка се използва както за добро, така и за зло.

Смята се, че за да подейства една магическа пръчка, то трябва да се извърши определен ритуал. Всеки знае, че магическата пръчка е инструмент на магьосник, с помощта на която едно заклинание, произнесено на глас или безшумно, придружено от определено движение на пръчката, дава желания резултат. Заклинанията и движенията са различни, но никой не е успял да ги класифицира и обясни.

Видове магически пръчки

Магическа пръчка и магьосник

Във фантастиката вълшебните пръчици се правят от различни материали: дърво, слонова кост, метали като желязо или бронз, злато и кристал. В древния фолклор и истории пръчките са украсени с образи на змии, символи и божества. В Магарешка кожа перо украсява пръчката с дръжка от ахат. Пръчката на Меркурий е съставена от две преплетени змии, начело с две крила. В приказките пръчките са покрити отгоре със звезда, обикновено искряща. Във фентъзи историите често се вижда кристално топче или декоративно крайно парче. В поредицата за Хари Потър някои пръчки са украсени с единично перо от Феникс, сърдечна струна от дракон и косми от опашката на еднорог. На сценичния магьосник (илюзионист) пръчката изглежда черна с бял връх.

И все пак, въпреки древната история на магическата пръчка, нито науката, нито легендите и фолклора дават точна информация за произхода и действието и. Смята се, че нейната тайна се предава само на притежателя и и ако той я издаде, го грози опасност. Макар днес да можете да си купите магическа пръчка от много места, дали тя наистина е вълшебна и как ще подейства, навярно, зависи само от вас и вярата ви във вълшебствата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest